Класическата дамаска в интериора

В днешно време свързваме названието 'дамаска' предимно с тапицерии на мебели. Оказва се обаче, че това не е съвсем правилно...

Дамаска (араб. دمسق‎‎) е моно- или двулицева тъкан, обикновено от коприна, орнаментирана с рисунки (най-често флорални фигури), които са изработени от атлаз или сатен и оформят блестящо релефно покритие върху матовия фон на плата.

Ленените или памучни дамаски най-често се използват като материал за ушиването на покривки за маса. Названието произлиза от името на град Дамаск в Сирия, където са тъчали дамаски още в Ранното Средновековие.

В началото на XII в. тъканта е навлязла в Европа, след което са започнали да я произвеждат и на място.
През XIX в. от копринена дамаска, с втъкани ориенталски мотиви, са шиели дрехи за хората със знатно потекло. През първата половина на ХХ в. платът е използван предимно за оформление на интериорния дизайн (като тапети и тапицерии на кресла и дивани), а по-късно - отново в облеклата, в качеството на елеци и жилетки.

Съвременните дамаски се изготвят на жакардови машини.

Класическата дамаска в интериора не оставя равнодушен никого. Днес, подобни орнаменти по тапицериите и тапетите са модна тенденция в интериор. Преди много столетия дамаската е била считан за символ на разкош. Облицовката от такава тъкан е еднакво подходяща както за оформление на хола, гостната и спалнята, така и за банята и кабинета, ако собствениците имат желанието да придадат на тези помещения изискан вид.

Основният акцент в сирийското творение е богатата декоративна орнаментика и симетрията на рисунките. Много често при създаването на дамаска се използват повече от два цвята.

Дамаските са широко разпространени в дизайна на тапетите. При създаването на интериор в класически стил, далеч не е задължително да облепите целите стени с тях - можете да декорирате само една или даден участък.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign