15 Съвета как да контролираме апетита

Понякога, дори и след като сме взели твърдото решение да се ориентираме към здравословното хранене, сякаш на автопилот се връщаме към предишния си рацион... Хапваме нещо на крак, което не е чак толкова лошо, стига Нещото да не е свръхкалорично, високовъглехидратно или мазно, а то често е точно такова...
Как да се научим да контролираме тези вредни пориви? Съществуват няколко хитри правила:

1. Вредните храни - далеч от очите

Съхранявайте тежките, мазни, сладки храни, далеч от полезрението. Сложете на достъпните, видни места (като масата например) фруктиера със зеленчуци и плодове. Така много по-често ще хапвате полезна храна. Като Ви се прияде нещо, няма да посягате към скритите вафли, а ще вземете това, което Ви се изпречи най-напред пред очите.

2. Не бързайте да прибирате масата

Ако непосредствено след обилен обяд или вечеря побързате да приберете масата, то много скоро ще загубите реална представа за количествата храна, които са били изядени. Дръжте доказателствата за вредния гуляй по-дълго пред очите си. Назидателно, но пък ефективно!

3. Използвайте малки чинии и тесни чаши

Не използвайте големи чинии, колкото и красиво и елегантно да изглежда храната в тях. Ако изберете малка чиния, то обемът на потенциално изядената порция значително ще намалее.
От високи и тесни чаши по принцип се пие доста по-трудно, отколкото в широки и ниски, а и подсъзнателно в тях наливаме по-малко течност.

4. Пийте вино за десерт

Алкохолът често ни пречи да държим под контрол количеството на изяденото. Най-добре е да наблегнете на виното не по време на храненето, а в края - в качеството на десерт. Можете да сложите в чашата резен ябълка или портокал.

5. Приятният разговор - на помощ

Въпреки това имайте предвид старото, златно правило, че с пълна уста не се говори! :)
Интересната беседа по време на хранене е увлекателна, а когато устата е заета с разговор, не с храна - погълнатото количество е в пъти по-малко.
Друго е положението, обаче, с телевизора или книгата. Докато гледате или четете нещо по време на хранене, рискувате да погълнете невъобразими количества храна, при това неусетно. Ако добавим и прочита на вкусно описан обяд или реклама със сладки изкушения, тогава поривът да хапнете нещо, и то повече, става наистина неудържим.
Не разглеждайте кулинарни списания и сайтове! Понякога снимките, публикувани в тях, са повече от коварни...

6. Определете своята порция

Понякога в ресторантите сервират огромни порции храна. За да избегнете преяждането, предварително решете какво количество ще изядете и какво ще оставите. Остатъка може да си вземете за вкъщи (ако разбира се заведението предлага тази услуга).

7. Дъвчете натурална дъвка, докато готвите

Докато приготвяме храната, ние често не забелязваме колко калории поглъщаме, дегустирайки ястията - на сол, на вкус, от любопитство и т.н.
Дъвченето на дъвка може да помогне за потискане на желанието да си опитате от всичко.

8. Дръжте водата "на една ръка разстояние"

Както вече казахме, по време на приготвянето на вкусен обяд или вечеря у нас неизбежно възниква желанието да си опитаме от нещичко. Ако не обичате да дъвчите дъвка, дръжте наблизо съд с чиста вода. Всеки път, когато Ви се прияде, отпивайте от водата.

9. Хранете правилно децата!

Малките деца ядат това, което им дават техните родители. Ето защо е изключително важно да научите малките да хапват толкова, колкото им е нужно, за да утолят глада си - не повече, а също така да консумират полезни продукти.
Забравете 'полезния бабин' съвет-манипулация-заплаха: "Не си оставяй късмета! Изяж си го!"

10. Не дояждайте това, което детето е оставило

Може би не обичате да изхвърляте останалата храна. Тогава не го правете сами! Дори 3-4 годишното детенце може да махне остатъците от чинията си. Покажете на малчугана как и къде да изхвърля неизядената от него храна.

11. Не пропускайте хранене

Пропускайки закуска, обяд или вечеря, Вие рискувате да преядете при следващото хранене. Ето защо, ако нямате време да закусите вкъщи, то обезателно си купете нещо по пътя към работа. Това може да бъде плод, кисело мляко и т.н.

12. Погрижете се за себе си, намалете стреса

Когато сте разстроени, вместо да изяждате един тон шоколад или сладолед, занимавайте се с йога или стречинг - те успокояват тялото и душата, и не само, че не добавят излишни килограми по талията и ханша, тъкмо напротив - извайват ги.

13. Кухнята не е работен кабинет

Ако Вашето работно място се намира в кухнята, то най-добре го преместете в друго помещение от дома, за да избегнете периодичното атакуване на хладилника.

14. Приберете дребните соленки и сладки

Бонбонките, солетките, бисквитките и вафличките е най-добре да приберете в непрозрачни кутии, далеч от очите, а още по-добре е да помолите член от семейството да ги скрие от Вас, на място, което да не Ви е известно.

15. Винаги мийте зъбите си след храна

По този начин давате на мозъка си сигнал, че времето за ядене е приключило, а и ментоловият вкус в устата не съдейства за проявата на апетит.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign