Какво разкрива гардеробът Ви за Вашата личност?

"Вие сте това, което носите" - убедена е Дженифър Баумгартнър - психолог и стилист. Според нея, гардеробът е отражение на нашите мисли и чувства, а не сляпо подражание на модата. Немарливото отношение към облеклото не е признак за нищо друго, освен за вътрешни конфликти и терзания, които се опитват да си прокарат път от подсъзнанието в съзнанието.

Госпожа Баумгартнър е разделила представителките на прекрасната половина от човечеството на типажи, ориентирайки се по маниера им на обличане, и е съставила кратка характеристика за всеки от тях.

Жертва на модата

Тя е във възторг от D&G, Chanel, Burberry, Prada и Louboutin, и е готова да спестява колкото е нужно, за да се сдобие с мечтаните дизайнерски творения. Модният ѝ фетиш, например, е винтидж модел Биркин, която в очите на 'нормалния' човек изглежда като най-обикновена, дори леко очукана, черна чанта, но нейната собственичка буквално се стопля от мисълта, че притежава култова вещ.

Какво се крие зад всичко това?

Ясно е, че не всеки може да си позволи да живее като знаменитост. На дамите от този типаж обаче много им се иска да подражават на идолите си. Те купуват същите или подобни вещи, които притежават любимите им звезди. По този начин у тях се появява увереността (а тя наистина им липсва), че са направили нещо правилно. Основният проблем на жертвите на модата е невъзможността обективно да оценят потенциала и характера си. Животът им, погледнат през техните очи, е като театър. Те често страдат от неумението си да преценят трезво заобикалящите ги събития и проблеми.

Вехтошарката

Нейният гардероб буквално прелива от ненужни и стари вещи, но тази жена не може да се раздели с нито една от тях. Роклята, с която отдавна-отдавна е била на своята прощална вечер, може като нищо да е подредена на един рафт с нощницата за бременни, карнавален костюм и пола, отпреди 50 години. Но проблемът дори не е в това: фактически нищо, ама абсолютно нищо, от тази огромна 'колекция' не става за носене. Всички дрехи са прекалено малки, твърде големи, нуждаят се от ремонт, химическо почистване или просто 'плачат' за боклука.


Какво се крие зад всичко това?

В претъпкания гардероб, освен вещи, присъстват и проблеми. Основният от тях е цялостната неспособност за вземане на решения и поемане на отговорност. "Вехтошарката" обикновено се чувства така, сякаш животът ѝ се намира в задънена улица, а тя няма никаква, дори най-малка представа, как да промени това положение.
Хаосът в гардероба, по правило, е символ на хаоса във вътрешния свят.

"Гореща мацка"

Няма никакви съмнения - пред Вас стои 'истинска жена'. И тя би направила дори невъзможното, за да предаде това послание до всеки, който ще срещне на пътя си. В общи линии за нея няма значение къде отива - дали в офиса, на вечеря или на родителско събрание - визията ѝ винаги е секси и съблазнителна. Понякога по-консервативните граждани се опитват да ѝ намекнат, че тоалетът ѝ не е съвсем 'на място', а тя изпада в искрено недоумение "Какво не ми е наред?!"

Какво се крие зад всичко това?

За 'горещата мацка' женствеността и сексапилът са синоними. По правило тя вярва, че нейната сексуалност е единствената ѝ, най-силна страна. Тази жена или не знае какви други достойнства притежава, или просто не вярва, че в общуването с мъжете може да 'сработи' нещо друго, а понякога и двата фактора са налице...
Много често дамите, отговарящи на гореспоменатата характеристика, не са били толкова привлекателни в детството си и са страдали от фрустрация. Други пък са се притеснявали, че физически много по-бързо са се развили от връстниците си.

"Жената без възраст"

Тя се интересува от мода, изглежда добре, като цяло има прекрасен вкус... единственото 'но' - облича се така, както и девойките, които са по-млади от нея с 20 и повече години. Предпочита мини полите, клиновете, шарените кецове, късите блузки, роклите в 'кукленски' стил и т.н.

Какво се крие зад всичко това?

Най-важното нещо - страх от старостта, от смъртта; нежеланието тези страхове да се 'погледнат в очите' и да бъдат признати като естествени процеси.
Понякога, когато видите такава жена, Ви се струва, че тя е 'застинала' в онези години, когато е била млада, и продължава да се облича 'по инерция'. Например в стила на 80-те или 90-те. В този случай може да се предположи, че именно споменатият период е бил изключително важен за нея, може би тогава се е чувствала най-щастлива...
Ако жената се облича 'като бабичка', то е твърде вероятно да счита, че най-добрите ѝ времена са вече отминали. 'Теглила е черта', и на себе си, и на живота си. Изпитва големи трудности при поставянето на цели, които са свързани лично с нея.

"Тази, която не обича отражението си в огледалото"

Тази жена е уверена, че облеклото трябва да е максимално семпло, а неговото основно предназначение е да скрива недостатъците на собственичката си (такива, за съжаление, тя вижда твърде много). На нея не ѝ харесва да се оглежда в огледалото, защото всеки път вижда там унил и грозноват образ. Тя ненавижда и магазините за дрехи, както и необходимостта да пробва вещите, които се предлагат в тях (ако реши да си купи нещо, разбира се). Нейният гардероб се състои от маса еднакви (или почти еднакви) скучни, меки пуловери и практични панталони - черни, сиви или кафяви. Обича да си купува дрехи на промоция или от 'втора употреба'.

Какво се крие зад всичко това?

За съжаление много жени са убедени, че не могат да си позволят да носят красиви, съблазнителни, ярки и стилни дрехи, тъй като са много далеч от идеала (при това далеч не е задължително телата им да не изглеждат добре); те даже не се опитват да подчертаят достойнствата на фигурата си, защото предварително са уверени, че всякакви опити са обречени на провал. Най-честият житейски спътник на подобни жени е чувството за вина, което се появява всеки път, когато те се опитат да 'поглезят' себе си, а не другите.

"Мама"

Жените от този тип виждат смисъла на живота единствено в децата си, а за себе си вече нямат нито сили, нито време. Техният гардероб се състои от удобни дрехи, които ще издържат и най-агресивната програма на пералнята. Класическата униформа на 'мама' се състои от дънки, тениска или анорак (в зависимост от сезона).
Често се случва, че детето отдавна е завършило училище, а неговата майка все още се облича така, сякаш е възможно всеки момент да се изцапа с плодово пюре, боички или мляко.

Какво се крие зад всичко това?

Да бъдеш жена и майка е естествено желание за много дами. Съвсем друга работа е обаче, че някои от тях дотолкова се увличат в тази роля, че забравят за всичко останало. Основният проблем на 'мамчетата' е невъзможността им да удовлетворят собствените си потребности.

Не сте се се открили сред изброените типажи? Тогава не се притеснявайте! Според Дженифър Баумгартнър нямате психологични проблеми и сте в хармония със себе си и околния свят.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign