Какво са закусвали кралете?

Французите казват: "Закусвай като крал, обядвай като кралица, вечеряй като бедняк." Ако трябва да последваме думите от тази поговорка, би било редно да се запознаем от какво точно се е състояла царската закуска...

Кралски порции
Още от древни времена монарсите са се отличавали с апетита си, и това се е отнасяло не само за закуската. Порциите и количеството на многобройните блюда, сервирани по кралските маси е било просто шокиращо. Легендите гласят, че обикновен човек не би могъл, дори и с усилия, да изяде даже четвърт от закуската, която навремето са поднасяли на коронованите особи. С най-добър апетит от владетелите на Франция се е отличавал Луи XV. Стандартното сутрешно меню се е състояло от супа от гълъби, агнешки бут с подправки, пюре с крутони, бекон и десетки варени яйца. Не е никак изненадващо, че монархът е бил доста пълничък...

Китайските императори също са обичали да си похапват. Всяка сутрин на масата е било задължително да присъстват не по-малко от двадесет блюда, сред които патешко, пилешко, говеждо и агнешко месо. Ястията не трябвало да се повтарят, ето защо ежедневно дворцовите готвачи измисляли нови начини  за пържене, варене и печене на месото; добавяли различни подправки и билки. Гарнитурата представлявала млади бамбукови връхчета, приготвени по специален начин, зеленчуци, бобови растения и солени каши.

Всичко е добре, когато е с мярка

За щастие не всички монарси в историята на човечеството са били чревоугодници. Сред владетелите имало и такива, които предпочитали здравословната храна. Става дума за император Август. Неговата закуска се състояла от ръжен хляб, риба и извара. За десерт той хапвал редки сортове смокини, които за дълго време утолявали жаждата му.

 За най-големи почитатели на пълнозърнестите печива са признати египетските фараони. Те започвали деня си с прясно изпечени питки, плодове и чисто месо. Природните дарове били толкова почитани в долината на Нил, че дори и когато изпращали владетелите към задгробния им живот, в гробницата задължително се поставяли кошници с плодове.

Две закуски са по-добре от една

Руските владетели са закусвали по два пъти. Счита се, че обичаят за втора закуска идва от Запада, но в действителност това е била традиция при владетелите. Първата закуска се е сервирала рано сутринта, а втората към обед. Ето например какво е похапвал Петър Първи. На трапезата за първата закуска се поднасяли топли напитки: кафе, шоколад, чай... След тях слугите сервирали различни печива, бекон, шунка и яйца. Задължително е трябвало да има и горещи калачи.
Втората закуска е била истински пир! Изобилието от най-различни напитки и ястия не е било 'по корема' дори на един цар и често блюдата са били сервирани единствено заради традицията и разкоша. Интересно е да отбележим, че в онези времена зеленчуците са били поднасяни в края на пиршеството, а не както сега - в началото.

Заради компанията

Обикновено закуската на владетелите не е преминавала в усамотение. Те са били обкръжени от придворни и многочислените си родственици. За най-многолюдна закуска е считана тази, състояла се през 1907-ма година в Уиндзорския замък, на която присъствали пет кралици и трима крале: император Вилхелм II, испанският крал Алфонсо XIII, крал Едуард VII, а така също португалската кралица, норвежската Мод и испанската Виктория Евгения (Ена), английската кралица Александра, германската императрица и кралица на Прусия - Аугуста-Виктория.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign