Топ 10 Най-известни коктейли и тяхната история

№ 10 - "Мохито"

Легендите гласят, че още през 30-те години на миналия век, в Куба, са започнали да 'забъркват' освежаващия коктейл.
Традиционно за Мохито се използват бял ром, мента, лайм, сода и кафява захар.
Вижте повече ТУК.

№ 9 - "Пиня колада"

Този коктейл е изобретение на пуерто-рикански бaрмани. С изкусителната напитка те са гощавали отдъхващите на златните плажове. Обикновено коктейлът се приготвя от кокосов ликьор, бял ром и ананасов сок. Любим и предпочитан е предимно от дамите.
Вижте повече ТУК.

№ 8 - "Космополитън"

Негово родно място са елитните хотели по крайбрежието на Франция. През 20-те години на миналия век знатните особи, релаксиращи по тези места, са обожавали елегантния коктейл и той е бил най-често сервираното питие по вечеринки и други шикозни мероприятия. "Космополитън" стана особено популярен след сериала "Сексът и градът". Приготвя се от водка, Коантро, лайм...
Вижте повече ТУК.

№ 7 - "Текила Сънрайз"

Коктейлът Текила Сънрайз е сервиран за първи път в Arizona Biltmore Hotel във Финикс, САЩ. Наречен е така заради начина, по който изглеждат различните му съставки, 'преплетени' в чашата. Гренадинът пада на дъното ѝ, създавайки красиво преливане на цветовете и навява асоциации за прелестта на изгрева (sunrise от англ. 'изгрев').
Вижте повече ТУК.


Този коктейл е измислен от американския минен инженер Дженинг Кокс, но е станал популярен, благодарение герои от романите на Ърнест Хемингуей. Създаден е така: проклинайки горещото време в Куба, Кокс е опитал да смеси сок от лайм и ром, а след това е добавил кубчета лед. Оказало се, че питието е удивително вкусно.
Вижте повече ТУК.

№ 5 - "Маргарита"

Съществуват много легенди за появата на този популярен коктейл, но коя е истинската все още е неизвестно...
Най-вероятната история е, че коктейлът е създаден през 1948-ма година. Известна дама от хайлайфа на Далас, Маргарита Саймс,  организира коледно парти край басейна във вилата си в Акапулко, по време на което приготвя коктейл от Kоантро, текила и сок от лайм. Питието има зашеметяващ успех сред гостите ѝ и скоро те го разпространяват в Тексас и Холивуд под името "Маргарита".
Вижте повече ТУК.

№ 4 - "Секс на плажа"

Каква е историята на този коктейл е трудно да се каже. Една от тях гласи, че питието е "родено" през 1987 г. по време на конкурс, проведен с цел презентиране на прасковен шнапс. Заслугата за изобретяването на сместа се приписва на барман от Флорида, който ѝ дава провокативното название, воден от предпочитаното ваканционно занимание на студентите, отдъхващи край океана.
Вижте повече ТУК.

№ 3 - "Куба Либре"

Куба Либре (на испански: Cuba Libre, в превод на български език - „Свободна Куба“) е напитка, съдържаща ром, Кока-Кола и лимонов сок (или парчета лайм) - един от най-популярните коктейли в света.
Приготвен е за първи път в Хавана през 1900 година, когато американските войници смесват кубински ром и Кока-Кола и с този коктейл вдигат наздравици произнасяйки тост „За свободна Куба“ (в превод - „Viva Cuba libre“).
Вижте повече ТУК.

№ 2 - "Отвертка"

Тайната на популярността на този коктейл е в неговата простота - смесват се 3 части водка и 7 части портокалов сок. "Отвертката" се появява по време на Сухия режим в САЩ - портокаловият сок отлично е прикривал аромата на алкохола.
Вижте повече ТУК.

№ 1 - "Блъди Мери"

Подобно много други коктейли и този има поне две различни истории, разказващи появата му. Моята любима е следната:
Хотел The Ritz (Париж) бил свидетел на страстната любовна връзка между писателя Ърнест Хемингуей и журналистката от "Таймс" Мери Уелш. "Жена ми иска да спра да пия. Когато се прибера, тя усеща дъха ми и започва скандал", оплаквал се Хемингуей на бармана на Petit Bar. Специално за целта барманът измислил коктейл, без мирис, на базата на водка и доматен сок. На следващия ден приел поздравленията на Хемингуей: "Well done! Bloody Mary never smelt a thing!" ("Много добре! Проклетницата Мери не усети нищо!").
Вижте повече ТУК.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign