Обичаи и поверия за мартениците

Разменянето и изработването на мартеници е обичай, имащ тракийски произход. Първите мартеници представлявали усукани, плътни, вълнени конци - бял и червен - към които понякога завързвали сребърна или златна монета.
Това е един от най-тачените и древни празници, отбелязващ се и при молдовците, румънците, а така също и източните сърби. В този ден близки даряват специален двуцветен бяло-червен амулет, носещ названието 'мартеница'.

Белият цвят символизира мъжкото начало, силата, слънцето (по-късно е асоцииран като символ на девствеността и невинността), а червеният - женското начало, здравето, кръвта, раждането (навремето сватбените одежди на булките са били червени).
Амулетът защитавал човек от уроки, зли сили и болести, особено ако е направен с добри помисли.

Мартениците се изработвали от жените преди празника. По традиция се завързват на ръката, крака, шията, пояса или се закачат на връхна дреха. Булките носят мартениците от дясната страна на тялото, а старите моми - вляво. Амулетът за ергените бил с незавързани или разрошени конци накрая, а за женените - усукан и завързан на възел, за да не се заглеждат по чужди жени.
Мартениците се носят в продължение на три, девет или 25 дни. След това се свалят и се скриват под камък, завързват се на раззеленило се, плодно дърво, хвърлят се в река (за да може да донесе късмет във всички начинания, "да тече като по вода") или върху покрива на къщата.
Нерядко мартениците се носят и до момента, в който човек види първата пролетна птица.

Когато мартеницата се скривала под камък, след девет дни по нея са гадаели за плодовитостта на добитъка. Според поверия от Пиринския край, прилепналото към мартеницата насекомо обещава успех в отглеждането на едър рогат добитък, като при това са предполагали, че ако инсектите са мравки - знак за множество кози или овце; божи кравички - говеда; паяк - магарета, коне и т.н.
В някои други краища, по подобен начин момите са гадаели кога ще се омъжат.

Първата седмица на март се наричала "Броеница" - по тези дни се гадаело какво ще бъде времето през цялата година. Разпространен бил и обичаят хората да си избират ден между 1 и 22 март - ако на нарочената дата е слънчево, това било знак, че годината за човека ще е успешна; ако пък е дъждовно, мъгливо, ветровито, студено - идните дни ще бъдат за него трудни и тежки.

Желаем Ви здраве, спорна и щастлива година!

Честита Баба Марта! :)

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign