10 Погрешни твърдения за брака


"Не се притеснявайте, когато имате дете, ще се сближите повече!", "След края на медения месец кажете "Сбогом" на вълнуващия секс", "Когато встъпите в брак, мъжът Ви ще се промени и ще стане по-отговорен", "Честите спорове са сигнал, че сте на път да се разведете"... Вероятно сте чували някое от тези твърдения и "съвети" за брака. Ясно е, че те са широко разпространени, но въпросът е колко истина се крие в тях...

Защо не трябва да вярвате в следните погрешни твърдения за брака:

1.Бракът ще донесе положителна промяна у партньора

Вероятно сте чували съвета: "Не се притеснявайте, когато сключите брак, той ще стане по-съзнателен, по-смирен, по-улегнал..." В действителност много малко хора могат да се променят при встъпване в брак, защото вече са възрастни индивиди с  изграден характер. Казването на съдбоносното "ДА" няма да го накара да се превърне в ангелче. Ако преди това очите му са "шарили", ако е прекалявал с алкохола или се е отнасял агресивно с Вас, встъпването в брак няма да изкорени тези навици.

2. Изневярата може да се случи само в "лош" брак

Една извънбрачна афера може да разклати и най-щастливите бракове. Достатъчен е само един момент на слабост, само една семейна криза, за да направи грешка някой от партньорите. За съжаление, никой не е имунизиран срещу изневярата, така че нито най-щастливите, нито най-нещастните брачни партньори са застраховани от подобно нещо.

3. Брак означава по-малко секс

Хиляди вицове, филми и сериали по един или друг начин свързват брака с лош сексуален живот или липсата на интимни отношения. Да, в брака има "сухи" периоди, по време на които сексът не е приоритет на партньорите, като например по време на бременност или след раждане, но това не означава, че бракът е убиец на сексуалния живот. Изследванията показват, че хората в семейни "окови" имат също толкова добър сексуален живот, както и тези, които не са все още участници в брачната общност.

4. Бракът е рецепта за скучен секс

Освен мита за нередовен секс, доста разпространено е и твърдението, че сексът в брака не е вълнуващ и става скучен. Истината е, че с течение на времето партньорите стават по-близки и се чувстват все по-освободени, което води до експериментиране в спалнята и съответно до по-горещ секс. Изследванията показват, че жените, които са на възраст от 30 до 40 години, се радват повече на секса, от дамите, които са на 20, защото с напредване на възрастта добиват по-голямо самочувствие и имат повече доверие в партньора си. Също така е доказано, че жените изпитват повече оргазми, когато са с партньор, с който са били дълго време заедно.

5. Бракът е лекарство за самотата

Много погрешно твърдение! Вие и само Вие сте отговорни за това как ще се чувствате. Наистина, когато имате партньор до себе си, много по-лесно ще победите самотата, защото той е тук, за да Ви защитава, настройва позитивно и насърчава, но всъщност "пръстенът на ръката" не е сигурен лек за самотата. Бракът може  да допринесе за това да не  сте сами, но това не означава, че ще изчезне усещането за самота. Вие може да прегръщате някого и пак да се чувствате самотни.

6. Омъжена жена = Домакиня

Съвременната жена е доказала, че това твърдение е само мит. Модерното семейство функционира на принципа на съвместно изпълнение на домашните задължения. Днес жената е не само домакиня и майка, тя гради и собствена кариера. И вече е крайно време да се отървем от "балканския манталитет", че мъжът е мъж и че не бива да мие чинии, само защото е мъж. Задълженията в дома трябва да бъдат разпределени, а не домакинската работа да пада само върху гърба на жената.

7. Вашият партньор ще Ви каже, ако не се чувства щастлив в брака

Много съпрузи се страхуват да говорят в моментите, в които не се чувстват щастливи, защото очакват негативна реакция. Затова решават да запазят тези чувства за себе си и да замълчат. Но за съжаление преструвките, че всичко е наред в брака, могат да нанесат трайни вреди на връзката. За да не се стигне до подобна ситуация, партньорите трябва редовно да обсъждат (и то съвсем открито и откровено) всички теми, които засягат техния съюз.

8. Конфликтите унищожават брака

Добър брак не означава брак без конфликти. Погрешно е да си мислите, че щастливите съпрузи не се карат. Те се карат, но знаят как да го направят честно, без да се обиждат и са наясно по какъв начин да стигнат до приемливо решение на проблемите. (Любопитните могат да прочетат 10 Правила за "честна игра" в любовните спорове). Трябва да знаете, че конфликтите не само не унищожават брака, а понякога заздравяват връзката. Винаги се появяват разногласия, независимо дали бракът Ви е на няколко месеца или на няколко десетилетия. Важно е как подхождаме към проблемите и как ги разрешаваме.

9. Бракът се заздравява с появата на децата

Децата свързват партньорите по много начини, но тяхната поява сама по себе си не подобрява брака. Въпреки, че децата са най-ценното нещо и носят много радостни моменти, тяхното отглеждане и възпитание в съвременното общество изправя брака пред голямо предизвикателство. Още след раждането, задълженията около тях са приоритет и много семейни двойки пренебрегват своите любовни отношения. Именно поради това, ако не сте имали хармоничен съюз преди появата на детето, още по-трудно ще Ви бъде да подобрите отношенията си, ставайки родители.

10. Двойките, преминали през тест "Съвместен живот преди брака", имат по-големи шансове за дълъг брачен живот

"Никога не може да знаете какъв точно е един човек, ако преди това не сте живели заедно". Да, има много истина в това твърдение, но съвместният живот преди брака не е гаранция, че Ви очаква светло семейно бъдеще. Мнозина са убедени, че "предбрачният" живот е добър тест за това колко успешен би бил бракът и смятат, че когато връзката е "тествеана" веднъж, би трябвало да продължи дълго. Това е просто още един мит за брака. Експертите са убедени, че всички бракове имат еднакви шансове за успех.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign