Модна задача: Как да изберем допълнителен цвят за хармоничен ансамбъл?

Сложните цветови съчетания пореден сезон са хитова тенденция. Това се отнася както за облеклата, така и за аксесоарите.
Днес с Вас ще решим доволно сложната задача, в която е необходимо да изберем допълнителен цвят, за да създадем един хармоничен моден ансамбъл.

Задача №1

Открийте два цвята в принта на чантата, които трябва да бъдат поддържащи в цялостната идея за моден ансамбъл (при условие, че допълнителните вещи ще бъдат две). Как ще определите главните, водещи краски за облеклото си? Кои багри ще изберете?

Чанта от Milly


Отговор:

Като начало нека 'извадим' отделните цветове от принта на чантата и да ги разгледаме:

А сега нека се справим с багрите и да определим кои ще бъдат основните. В нашия случай изборът на цветове зависи пряко от това какви именно вещи от гардероба си искаме да добавим в ансамбъла.

Ако сме се спрели на комбинацията жакет + панталон, то най-добре ще бъде сакото да е в жълтия нюанс от принта. Перфектно допълнение към него ще са белите, леко стесняващи се надолу, панталони.
Ще получим следната цветова схема:

Ако вместо жакет искаме да облечем блузка или ризка, то следва да се спрем на розовия нюанс. Защо? В този случай върху избора на цвят влияе значително по-фината текстура на плата.
Цветовата схема ще изглежда така:

Внимание! За да съставим идеалния ансамбъл, трябва да балансираме розовия и белия цвят с малко допълнение в контрастна багра. В случая най-подходящ избор ще бъде зеленият нюанс от принта на чантата. Но не забравяйте, че добавката на този цвят трябва да е нещо съвсем малко - аксесоар за коса, гривна, гердан, колан, сандали с фини каишки...
Крайната схема на нашия комплект с блузка/ризка и панталони ще изглежда така:

Ако пък желаем да съставим ансамбъл с актуалните за сезона панталони в ярък цвят, то следва да обърнем внимание на наситения коралов оттенък (или Tangerine Tango). Блузката или топа (възможно е дори къс жакет) следва да бъдат избрани в бяло, а за аксесоарите най-удачен ще е жълтият нюанс:

Но това все още не са всички наши варианти. През лятото ние често се спираме на доволно прости по състав комплекти:  рокля + аксесоари например. При избора на семпла рокля е най-добре да отдадем предпочитанията си на най-наситените цветове от принта - зеленото или кораловото.

Как да постъпим в този случай с аксесоарите? Може би вече сте забелязали, че чантата има кожени тъмнокафяви детайли. Именно този цвят и текстура трябва да бъдат подбрани за аксесоарите, съпровождащи ярката дреха.


Задача № 2

Внимателно разгледайте сандалите.
Разграничете използваните цветове, отделяйки основните. Кои от тях можем да определим като главни и кои като второстепенни? Какви според Вас трябва да бъдат поддържащите краски? Как ще реализирате идеята си в ансамбъл?

Сандали от Christian Louboutin


Отговор:

Като начало да разгледаме пълната цветова карта:

В категорията 'главни' можем да причислим розовото, зеленото и светлосиньото. Но в нашия случай много по-важни са тези цветове, които излизат на преден план заради наситеността си: жълтото и аквамаринът.

Ако имаме намерението да съчетаем сандалите с рокля, то най-добре е да изберем наситения аквамарин.

Ако ще съставяме ансамбъл от няколко вещи, то на преден план трябва да изкараме пастелните оттенъци на розовото и зеленото, а с помощта на аквамарина да създадем малки, ярки акценти.

Внимание! Независимо от факта, че слънчевото жълто е изключително актуално за пролетно-летния сезон, с тези (или подобни) сандали е най-добре то да не бъде съчетавано, тъй като ще се получи прекалено обикновен и нехармоничен ансамбъл.


Задача № 3

Какви трябва да бъдат поддържащите цветове? Как ще съставите ансамбъла си, при условие, че той трябва да е семпъл и елегантен?

Блузка от Vionnet


Отговор:

Въпреки че бежовото е спокоен и сдържан цвят, в този случай, той играе главната роля. Ето защо при съставянето на комплекта трябва да обърнете внимание на бялото и оранжево-червеното.

Ако говорим за идеалната схема за съставяне на комплект с тази блузка, то следва да помислим за вариант с ефектен панталон (или пола), голяма бяла чанта и комбинирани цветово обувки, в които обезателно трябва да преобладава основният цвят на горната дреха, а именно - бежовото.

Ако искате да сте изцяло в крак с модата и смелите принтове не Ви притесняват, то обърнете внимание на следния ансамбъл:


Задача № 4

Харесали сте си риза или блуза в ярки принтове. Налага се да я съчетаете с нещо. Какви цветове ще подберете, при условие, че другата част от ансамбъла ще е панталон? Ами, ако е пола?

Риза от Alberta Ferretti

А как ще постъпите и какви ще бъдат поддържащите цветове, ако пък се налага да създадете ансамбъл с къси панталонки в същия принт? Какъв цвят ще изберете за блузка или топ? Ще съчетаете ли панталонките с жакет? Ако 'да', то в какъв цвят? Ако 'не' - защо?

Къси панталонки от Alberta Ferretti


Отговор:

И отново, нека разгледаме картата с присъстващите цветове:

В случая с ризата трябва да обърнем внимание на яркия син цвят (тюркоаз). Най-добрият вариант ще бъдат тесни панталони в този нюанс, които да съчетаем с бели сандали на висок ток.
При избора на чанта, отдайте предпочитанията си на модел със средна големина и дълга дръжка, която може да се носи и през рамо.

Цветовата схема на комплекта:

Ако решим да носим ризата с пола, то нашият избор би следвало да е семпъл модел с дължина до коляното, обгръщащ бедрата (пола-молив), в наситения зеленикав нюанс от принта на горната дреха.
Ризата се запасва в полата, а отгоре се слага широк колан в един от най-ярките присъстващи в шарката цветове - лилавото.

Ако обаче ще съставяме ансамбъл с късите панталонки,  всичко драстично се променя. Най-добрият избор ще бъде бял топ или блузка. Дизайнът ѝ не трябва да е сложен, но леката драпировка и малките детайли са напълно уместни.
Съчетаването на подобни къси панталонки с жакет е възможно само в случай, че жакетът е бял, къс, с 3/4 ръкави или още по-добре - без. За аксесоарите най-добре ще подходи наситеният коралов оттенък.

Цветова схема на комплекта с къси панталонки:

Както сами се убедихте, тези задачи не бяха съвсем лесни. Обърнете внимание на това, че след като направим основната цветова карта,  изборът на главни и второстепенни багри става значително по-прост. Използвайте този метод при съставянето на Вашите модни ансамбли и можете да бъдете сигурни, че няма да сгрешите.

Ако имате някакви въпроси и предложения, то нека ги обсъдим в коментарите или на стената ни във Facebook. :)

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign