Съвети при избора и покупката на чорапогащи

В гардероба на всяка жена, независимо от нейната възраст, обезателно ще откриете чорапогащи. Прекрасни вещи, предназначени не само, за да прикриват и топлят краката, но и да ги направят още по-привлекателни и забележими.

 Отдавна си отидоха времената, в които чорапогащите бяха само едноцветни - бели, бежови, черни или сиви. Разбира се, те са неостаряваща класика, но днес на мода са много по-ефектните модели. Ярки цветове, бродерии, апликации, сложни фигури, пъстри принтове, металическа или брокатена текстура... Най-важното правило е да подберете чорапогащника така, че той да е в хармонична симбиоза с облеклото и обувките Ви.

Цените са различни. Определят се от редица фактори. Опаковката на качествените чорапогащи представлява около 15 % от общата им стойност. Уважаващите себе си и своите клиентки производители обезателно използват опаковка с високо полиграфично качество, върху която са указани не само размерът и цветът, но и съставът на материала и адресът на фирмата. Самите чорапогащи не са завити под формата на 'тръбичка', а са изпънати и сложени по такъв начин, че възможната деформация да бъде сведена до минимум.

Европейските производители използват обобщената маркировка: S (small - малко), M (medium - средно), L (large - голямо), XL (extra large - много голямо). За да определите какъв точно размер Ви е нужен, използвайте таблицата на опаковката. Ако имате някакви колебания, е добре да вземете по-голям. Прекалено малките чорапогащи се разкъсват твърде бързо.

DEN е цифра, обозначаваща плътността на влакното (плетката). Елитните чорапогащи имат плътност 6-10 DEN. Използват се през лятото или към вечерен тоалет. Те са изключително тънки, създават ефект на лек загар и практически са незабележими върху краката. Много са красиви, но за съжаление доста бързо се повреждат.
15-20 DEN - идеални към деловия костюм и подходящ избор за топлото време от годината.
За пролетта и есента по-практични са чорапогащите с 30-60 DEN, а за зимните студове - 70-200 DEN.

Фабричният аромат на чорапогащите е още един важен детайл. Приятният и дълготраен мирис е неотменна характеристика за фирмената продукция. Имитацията му е почти невъзможна за дребните фалшификатори. Освен това приятният аромат потвърждава наличието на антибактериална обработка.

Изключително хубави, но скъпи, са безшевните чорапогащи. Обозначават се като Seamiess.
За ежедневна употреба са подходящи моделите с плосък шев.
Кръглите шевове са признак за евтина стока и некачествена продукция. Освен това оставят по деликатната кожа вдлъбнати следи...

Отделните, специфични места на чорапогащите е добре да бъдат уплътнени. Платката на дъното често се подшива ръчно, нейният материал е 100% памук. Пръстите и петите са направени от по-плътно влакно, така че да удължат живота на изделието.
Коланът е с ширина не по-малко от 3-4 см. В идеалния случай той се пришива отделно във вид на еластична лента. Но ако ушит като едно цяло с останалата част от чорапогащите, не е проблем, важното е да не се усуква.

В основния материал за преждата на чорапогащите влизат различни добавки.
Памукът, вълната и акрилът позволяват уплътняването на изделието. Натуралните материали, до 40% в зимните модели, увеличават цената, а акрилът придава характерен блясък. Изглежда красиво, но не се харесва от всички, а и лекичко боцка. Друг негов минус е, че твърде бързо се завалва.
Микрофибърът придава на чорапогащите хигроскопичност и кадифен ефект.
Ликрата, известна още като: еластан, доластан или спандекс, обезпечава плътното прилягане на чорапогащите към крака, тяхната еластичност и износоустойчивост. Максималното съдържание на ликра в продукта е 30% (колкото по-високо е съдържанието ѝ, толкова по-скъпи са чорапогащите). Ако на опаковката е посочено съдържание на ликра 3-5%, трябва да сте подготвени за това, че чорапогащите могат и да Ви висят и да не обгръщат плътно краката, защото ликрата в тях присъства само на колана.
В най-тънките и прозрачни чорапогащи има около 10% ликра, в по-плътните - около 20%.
Появилата се неотдавна уникална технология Lykra3D (триизмерна ликра) позволява производството на супертънки чорапогащи, които имат голяма еластичност и дълга износоустойчивост. Тяхната цена обаче, разбира се, е и по-висока.

Съвременните чорапогащи са предназначени не само да защитават дамските крака от студ и да приковават към тях мъжкото внимание, но така също и да коригират фигурата, да лекуват и масажират. На тяхната опаковка можете да видите маркировка  «Up», «Support», съдържанието на ликра обикновено е около 30%. Такива чорапогащи повдигат закръглените части от тялото, стягат корема и бедрата, и оптически вталяват фигурата. Колкото по-плътни са, толкова по-голям е ефектът. Имайте предвид, обаче, че затрудняват кръвообращението.
Масажните чорапогащи са със специална плетка, облекчават умората, тежестта и отока в крайниците, а така също стимулират кръвообращението. Те са подходящ избор за дамите, които имат проблем с вените или за тези, които прекарват дълго време прави.

С ограничител или без? Разбира се, по-красиво изглеждат чорапогащите без ограничител и без платка ('лястовичка'), но имайте предвид, че тези модели се късат значително по-бързо.

Чорапогащите се перат само на ръка, с течен перилен препарат. Не се сушат на пряка слънчева светлина или поставени върху радиатор.

Wolford: Колекция бельо и дамски облекла (Зима 2012)

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign