12 Основни правила на интимната хигиена при жените


Жените често разговарят и обменят опит и съвети за грижата за кожата, косата и използването на грим. Но много рядко тема на разговора е важната интимна хигиена.
Поддържането на хигиената в интимната зона е изключително важно за жените, и то не само за да се чувстват чисти и свежи, но и за да избегнат неприятните, а понякога и опасни здравословни проблеми, които биха могли да се появят при липсата на грижи за хигиената.

Ето основните правила за поддържане на безупречна хигиена "там долу":

1.Обикновените сапуни и душ-гелове не са подходящи за измиване на вагината. Повечето сапуни и гелове са предназначени за поддържане на естествената pH стойност на кожата, която възлиза на 5,5. Но нормалната pH стойност на здравата вагина варира от 3,8 до 4,5. Използването на обикновени сапуни може да наруши естествената вагинална флора, като по този начин това предполага безпрепятствено развитие и размножаване на вредните бактерии. В резултат на измиване с обикновени сапуни и гелове може да се появи дразнене, сърбеж, болка, неприятна миризма или инфекция. Затова бъдете внимателни при покупката на козметични продукти за интимната хигиена. Голяма част от гинеколозите съветват да използваме само топла вода, но ако решите, че това не е достатъчно, използвате само продукти, които са предназначение за поддържане на хигиената на интимната зона.

2.Мийте само външната страна на влагалището. Влагалището има "чудната" способност само да се пречиства, затова не е необходимо да го промивате отвърте, дори може да се каже, че това е вредно. Това означава, че трябва да миете вулвата, устните и областта около клитора.

3.Мийте се поне веднъж дневно. Задължително правете по едно миене на интимните части веднъж дневно с топла вода. Препоръчително е да се измиете след всяко изпразване на червата (ходене по голяма нужда), за да предотвратите пренасянето на бактерии към влагалището. Когато имате менструация, мийте се два пъти дневно само с топла вода.

4.Не използвайте гъби или ръкавици. Гъбите и ръкавиците могат да нанесат нарушения върху нежната, деликатна кожа на вагината. По време на миене е достатъчно да използвате само ръката си.

5.Не насочвайте струя с вода директно към влагалището. Водата да тече отгоре надолу, за да предотврати навлизането на бактерии във влагалището.

6.Винаги използвате мека, суха кърпа. Кърпата, с която се изтривате след измиване, трябва да бъде мека и напълно суха. Сменяйте я на всеки 2-3 дни и я използвайте само и единствено Вие.

7.Изтривайте отпред назад. След посещение на тоалетната, използвайте тоалетната хартия отпред назад, т.е. избърсването да става в посока от вагината към ануса.

8.Носете памучно бельо. Памучните дрехи позволяват на кожата да диша. За разлика от памука, синтетичните материи предотвратяват проникването на въздуха, увеличават влажността в интимната зона и по този начин създават идеална среда за развитието на бактерии. Ежедневно носете памучно бельо, а секси бельото с дантели запазете само за специални вечери. Също така избягвайте носенето на тесни дънки и панталони.

9.Мийте интимните части преди и след полов акт. Освен това, много е важно и Вашият партньор да поддържа добра интимна хигиена.

10.Сексът по време на менструация носи повишен риск от развитие на инфекции. Затова, избягвайте го, ако е възможно. Ако сте предразположени към развитие на инфекции, избягвайте половите контакти, докато месечния Ви цикъл не приключи.

11.По време на менструация смеяйте хигиенните превръзки на всеки 2-4 часа. Не си позволявайте да останете с една и съща превръзка повече от 4 часа. В такъв случай не само, че няма да се чувствате комфортно, но ще дадете възможност на вредните бактерии да се размножават.

12.Използвайте тампони рядко и ги сменяйте на всеки 2-3 часа. НИКОГА не спете с тампон. Тампоните трябва да се сменят редовно, тъй като могат да причинят инфекции или синдром на токсичен шок, който се смята за потенциална опасност. Не използвайте тампони, ако имате инфекция.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign