Да живееш в къщичката на хобит...

36-годишният Саймън Дейл, родом от Уелс, е решил, че не желае да обитава шумен апартамент в многоетажен блок. Скъпо и некомфортно. Младият мъж помолил тъста си, няколко приятели и познати за безвъзмездна помощ и благодарение на всеобщите им усилия семейство Дейл се сдобива с приказен дом.

Построената къща прилича на оживяла илюстрация от книгата "Властелинът на пръстените". Когато човек я погледне, няма как да не се сети за малките, симпатични хобити от произведението на Дж. Р. Р. Толкин...

За изграждането на вълшебното жилище са били нужни 3000 лири стерлинги (което, трябва да признаем, е изумително смешна цена) и около 1500 човекочаса работа.

Захранването на дома с електричество е осигурено посредством слънчеви панели. С. Дейл е устроил система за събиране на дъждовната вода, която се използва за домакински нужди и поливане на градината, а отоплението е предимно с дърва.

Жилището олицетворява идеята за близостта с природата и опазването на околната среда. Изграждането на такава къща е възможност не само да бъдеш архитект на собствения си дом, да станеш част от него, но е и забавно начинание, позволяващо да създадеш нещо, излизащо от рамките на съвременната масова архитектура.

Основните инструменти, използвани при строителството на къщата са били пила, трион, чук и длето. Саймън Дейл уверява, че всичко, което е необходимо за построяването на подобен дом са умението да реализираш мечтите си, вярата в собствените си способности, упоритостта и помощта на няколко верни приятели.

Същността на начина на живот, препоръчван от Дейл, се заключава в това, че за да бъдем в хармония с околната среда и със самите себе си, трябва да използваме това, което ни е дадено от самата природа, но без да я унищожаваме.

В сайта на Саймън Дейл, посветен на строителството на този дом, има не само достатъчно подробно описание различните етапи от изграждането, но и призив да вземем участие и пример в бъдещи проекти от този род.

Какво е Вашето мнение за "хобитската" къщичка? :)

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign