12 Съвета за успешно общуване с детето

Понякога ни се струва, че би било по-лесно да разрешим загадката на Сфинкса, отколкото да разберем децата си. С годините нашият мироглед се променя и вече не възприемаме света по начина, по който го прави малкото човече. Оттук и неразбирането, често водещо до конфликти. Много пъти постъпките на децата ни се струват нелогични, дори абсурдни. И ако на родителите не им е лесно, то повярвайте, на наследниците им е в пъти по-тежко. Да, детето няма възможност да избере своите мама и татко, но в него е изборът да ги приеме или не; да ги допусне до себе си или не. Обикновено този процес протича в периода на половото съзряване, когато малкият човек пораства физически и психически. Но понякога дори десетгодишни деца смятат, че техните родители са просто хора, които ги възпитават, хранят и отглеждат, а всъщност не ги чувстват близки. За да избегнете това отчуждение и студенина в отношенията си с Вашето съкровище, запознайте се с 12-те съвета, разработени от известния психолог-педагог Фридман, и разбира се - спазвайте ги:

1. Приемете детето си такова, каквото е, а не такова, каквото Вие бихте искали да бъде. Възприемайте с безусловна любов всички негови достойнства и най-важното - всички негови недостатъци. Защото тези недостатъци са просто Вашето субективно мнение. Само отдадеността и безграничната Ви любов могат да помогнат на детето да развие силните си страни и да коригира слабите, ако тях действително ги има.

2. Не трябва да наказвате детето само по Ваша прищявка. Също така не бива да обвинявате и да му крещите за щяло и нещяло - така то няма да може да направи разлика между сериозното провинение и обикновената грешка. Разбира се това не означава изобщо да не му правите забележки. Да не се 'месите в неговия живот' е също толкова опасно, колкото и постоянно да го правите.

3. Никога не вземайте решения самостоятелно! Решенията трябва да бъдат съгласувани и от двамата родители. И майката, и бащата имат право на това. Когато детето навърши 7-8 годинки, то също получава право на глас при обсъждането на някои семейни дела. С времето, и по отношение на редица въпроси, неговият глас дори трябва да бъде решаващ.

4. Съблюдавайте своето собствено поведение! Вие сте пример за Вашето дете. Никога не допускайте бурни скандали пред невинните очи и уши! От подобни грозни разпри страдат най-много децата и именно върху тях падат най-големите и тежки последици.

5. Колкото можете по-често общувайте с детето. Запознавайте се с мнението му по различни въпроси. Отнасяйте се с уважение към разбиранията му. Научете се да признавате грешките си. Това ще допринесе за развитието на собствено достойнство и уважение у детето.

6. Не допускайте излишества в подаръците си. Помнете, че понякога отказът е по-полезен от задоволяването на капризите. Крехкото детско съзнание лесно се съблазнява от рекламите и не може да отличи излишното от необходимото. Абсолютното угаждане само ще разглези наследника Ви, превръщайки подаръците не в повод за радост, а в нещо съвсем обикновено и резонно.

7. Възпитавайте детето посредством собственото си поведение. Помнете, че Вие сте неговият идеален пример за подражание. Трудно е да му забраните да пуши, след като Вие самите пушите; абсурдно е да му се карате, че е разхвърляно, след като Вие самите поддържате хаос.

8. Срещайки трудности на пътя си, преодолявайте ги заедно. Всички радости и беди на семейството касаят всеки негов член, независимо от възрастта му. Понякога може да Ви се струва, че сте успели да прикриете даден проблем, но детето подсъзнателно усеща, че се случва нещо, чувства, че сте се затворили в себе си и това го обърква, кара го да изпитва несигурност. На свой ред то също ще започне да не споделя.
Семейните задължения трябва да бъдат разпределени между всички членове. Майката е организатор на семейството, а не негова робиня.

10. Научете детето на порядък и чистота още от най-ранна възраст, възлагайки му леки задачи. Те трябва да бъдат разумни и целесъобразни в неговите очи. Например: не му казвайте просто - "Оправи си леглото!", а обяснете защо го правите - защото по този начин спалното му бельо няма да се зацапа, ще бъде чисто, следователно здравословно и т.н..
Ако в семейството е установено време за обяд или вечеря, детето трябва да разбере, че това не е просто прищявка, а начин да скрепите връзките помежду си, да запазите моралните ценности и устои.

11. Децата не бива да се чувстват като затворници в дома си. Те трябва да са свободни. Тяхно право е да общуват със свои приятели и познати. Родителите следва да се научат да се доверяват на детето при избора му на приятели. Нещо повече - те трябва да му помогнат да прави този избор правилно.
Ако родителите се отнасят един към друг открито, деликатно и с уважение, без да употребяват заплахи и забрани, то и детето няма да скрива тайните си. Подобна политика ще Ви бъде изключително полезна в бъдеще, защото с нейна помощ ще можете да предпазите децата си от необмислени постъпки.

12. За родителите е изключително важно да проумеят, че идва моментът, в който трябва да се отстранят от възпитанието и пълната опека над децата си. Рано или късно децата започват да живеят самостоятелно и това е абсолютно нормално. Това е пътят, който трябва да извървят, за да могат те самите да станат родители. Защото понятието родители не се ограничава само в биологичното създаване на дете.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign