Какво закусват в различните части от света?

В много страни по света, поради бързото темпо на живот и работа, закуската често се пропуска. Има обаче държави, в които, тъкмо напротив - жителите не напускат дома си, без да са хапнали нещичко сутринта. В развитите страни все по-малко са хората, които отделят време за приготвянето на закуска. Предпочитат се готовите храни.

Африка

В Африка традицията на утринното хранене зависи от специфичния регион и съхранението на колониалното влияние.Например, в северната част на континента, в Алжир, Тунис, населението предпочита да хапва за закуска френски хлебчета с масло, мед или конфитюр, а в качеството на напитка - кафе.
В Камерун предпочитат много по-обилната храна: питки с боб, омлети, яйца, зеленчуци.
В Централна и Източна Африка населението закуска с традиционни блюда, предимно от месо.

Китай, Япония, Корея

Закуската на обикновения китаец се състои от традиционни сусамови хлебчета, ориз, питки на пара, соево мляко, пържени тестени изделия, наподобяващи нашите мекици.
На улицата могат да се закупят различни закуски, като най-популярните са оризови кнедли и юфка.
Японците също обичат сутрешното ядене. Обикновено на масата се сервира ориз, супа мисо, нори, риба, мариновани зеленчуци. Някои от жителите на Страната на изгряващото слънце отдават предпочитанията си на западните закуски.
Още едни почитатели на обилното хапване сутрин са корейците. Любопитно е, че в страната въобще не съществува понятието 'закуска'. Жителите ядат същото, каквото и на обед. Един от примерите за национално блюдо е 'кимчи' - мариновани зеленчуци с подправки; сервира се с ориз.

Европа

Обикновено жителите на Северна Европа се хранят сутрин много по-обилно от южните си събратя. Специалистите обясняват този интересен факт с различията в климата.
Традиционната европейска закуска, която е известна още и като континентална, е основана на средиземноморските традиции за студена закуска. Състои се от печива, например кроасани или кифлички + кафе с мляко.
В Италия за закуска приготвят специален хляб, бисквити; децата пият мляко или горещ шоколад.
Швейцарците обичат да започват деня си със сандвичи, кисело мляко, кифлички и плодове.
Популярна в Европа е и традиционната английска закуска - наденички, гъби, домати, картофи, яйца. Всичко се 'полива' с кафе и чай.
Шотландците, освен традиционните сутрешни продукти, често хапват и овесена каша.

Германия

Както се оказва, германците не са големи привърженици на здравословното хранене. Болшинството от населението закусва солидни сандвичи с колбаси и сирене, похапват се яйца, пие се кафе. В някои семейства от същото се състои и обедът. Германците често са толкова заети, че при тях сухите закуски са се превърнали в традиция.

Скандинавия

В Дания, Швеция, Норвегия и Финландия закуските са много сходни. Населението предпочита сандвичи със сирене, колбаси, бекон, риба, яйца. Популярни са и сухите пшенични хлебчета, които шведите наричат 'кнекеброд', с портокалов сок.
Скандинавците харесват и мюсли, но вместо мляко го подправят с традиционен киселомлечен продукт.

Южна Европа

Във Франция, Италия, Испания и Португалия хората предпочитат да хапват сутрин, но по мъничко. Обикновено на масата присъстват кифлички с конфитюр, кафе с мляко и прясно изцеден сок. В Португалия обичат киселото мляко, в Гърция - традиционната бугаца, във Франция често пият мляко с малки филийки франзела.

Близкия Изток

В болшинството от страните на Близкия Изток населението предпочита обилните закуски, с богато разнообразие от продукти. Често се сервират питки, маслини, сирене, зеленчуци.

В Египет се придържат към традицията за пищна закуска. Обикновено тя се състои от боб, питки, леща, зеленчуци.

Подобна закуска има и в Турция. Там консумират големи порции, но рядко. Закуската се състои от бял хляб с конфитюр или мед, зеленчуци, халва, яйца, няколко вида колбаси, маслини. Интересно е да се спомене, че турците често си правят сандвичи със сирене, конфитюр и колбас... Напитката е сладък чай.

Израилтяните почти не закусват - кафе, парченце кекс или бисквити, понякога и лека салата.

САЩ и Канада

Американците обикновено не ядат много сутринта. По-голямо количество храна те поглъщат на обед. Работещите сутрин похапват кифлички, плодове, тостове... Напитките са сок и кафе. Често се случва така, че на масата за закуска попадат и остатъците от вечерята. Много повече време и внимание се отделя на неделните закуски. Тогава семействата се събират, похапват се различни печива и сладкиши.

А какво закусвате Вие?

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign