Защо наднорменото тегло е опасно за котките и кучетата? Как да помогнем?

Ветеринарните лекари редовно слушат думите на стопаните: "Моето животно не е дебело, то просто има широки кости, а главата му е малка. Яде минимални количества храна и от бебе е такова".
Единици са собствениците, които се съгласяват с доктора да променят диетата и степента на активност на животните си. Лекарят вижда създание, напомнящо по форма на топка, с тънки крачета и с добрoдушен вид. За съжаление много малък процент от хората оценяват обективно състоянието на своето животинче и честно си признават: "Да, това е затлъстяване. Какво да направим?"
Понякога започват да вярват чак тогава, когато котката вече има чернодробна стеатоза, престава да се храни и започва да слабее; когато кучето след поредния прием на неподходяща храна започне да повръща и лекарят постави диагноза: "панкреатит" или " холицистит", и назначава трудно и продължително лечение. Затова, за да не се причисли Вашият любимец към тази категория животни, Ви предлагаме да се запознаете със следната статия.

В днешно време начинът на живот се е променил не само за хората, но и за домашните любимци. Все повече кучета и котки живеят в градски условия, консумират хубава храна, но невинаги имат възможност да проявяват своята активност - да се разхождат. Всичко това води до поява на излишни килограми и развитие на затлъстяване.

Съществуват редица предразполагащи фактори за развитие на затлъстяването. Основни виновници са неправилното хранене (прехранване, мазна храна, хранителни добавки), слабата подвижност на животните, расовата предразположеност и възрастта. Допълнителни фактори са: полът, ендокринните заболявания, броят на животните в дома, приемът на лекарствени препарати.

Защо затлъстяването е опасно за здравето?

Увеличаването на килограмите води след себе си многобройни клинични последствия. Затлъстяването влияе върху продължителността на живота.
Животните, страдащи от наднормено тегло са склонни към хронични заболявания на вътрешните органи в много по-голяма степен, отколкото слабите животни.

Заболявания, асоциирани със затлъстяването:

Метаболитни заболявания: хиперлипидемия, инсулинова резистентност, непоносимост към глюкоза, липидоза на черния дроб.

Ендокринни заболявания: хиперадренокортицизъм, хипотиреоидизъм, диабет, инсулинома, хипопитуитаризъм, поражение на хипоталамуса.

Ортопедични заболявания: остеоартрит, фрактури на раменната кост, скъсване на черепните кръстни връзки, увреждане на междупрешленните дискове.

Сърдечни и дихателни заболявания: колапс на трахеята, синдром на обструкция на дихателните пътища при брахецефалните породи, парализа на ларинкса, хронична сърдечна недостатъчност.

Заболявания на пикочо-половата система: дисфункция на уретралния сфинктер, уролитиаза, преходна клетъчна карцинома, дистоция.

Функционални нарушения: заболявания на ставите, задух, хипертония, дистоция, непоносимост към физически натоварвания, непоносимост към топлина, намалени имунни функции, повишен риск от усложнения при анестезия, намалена продължителност на живота.

Кога става въпрос за затлъстяване?

За излишно се смята теглото, надвишаващо идеалното с 15-20%, при разлика 30-40% и повече.
И тук идва уместният въпрос: Как да определим количеството на мазнините?
Често стопаните питат: "Колко трябва да тежи кучето/котката?"
Не е възможно да се създаде формула за пресмятане на идеално тегло по размерите им. Ако в стандарта на породата е указано, че животното трябва да тежи 35 кг, това не означава, че създанието с такова тегло ще бъде в идеална кондиция. Ако това е подрастващо куче, то не може да се намира в състояние на изтощение, или ако е малка женска, скоро ще бъде затлъстяла. Затова не могат да се правят конкретни изводи; просто изтеглете животното и се ориентирайте по получената цифра, сравнена със стандарта или с други източници. Приемат се различни методи за оценка на количеството мастни отлагания при кучетата и котките: резултат от тлъстината, морфометрично измерване, индекс на теглото и други.

Най-лесният начин да установите дали Вашето животинче има проблем е като го наблюдавате. Установите ли, че то вече не е в състояние да достигне гениталиите си с муцунка, за да ги почисти, значи проблемът е налице!


Лечение

Основният метод за борба със затлъстяването е диетата. Във всеки случай успехът на лечението зависи от изпълнителността на стопанина. Собствениците трябва да разберат, че намаляването на теглото е сложен (емоционален и физиологичен), бавен процес, затова трябва да се заредят с решимост и упорство в името здравето на животинчето.

Назначаването на диета означава промяна в храненето. Дори да купувате висококачествена храна, имайте предвид, че тя трябва да бъде балансирана. Консултирайте се с ветеринарния лекар на любимеца си, за да бъдете максимално сигурни, че определеният рацион е оптимален. Намалявайки количеството на мазнините в храната, трябва да следите съдържанието на незаменимите аминокиселини да останат в норма. Също така е нужно да поддържате суха телесната маса: животното има нужда от намаляване на мазнините, а не на мускулите. Съответно, менюто трябва да съдържа достатъчно количество протеини и да бъде вкусна. Най-често се използват гранули, богати на протеини и фибри, но бедни на скорбяла.

Основни принципи на отслабване:

1. Намаляването на теглото трябва да протича постепенно - от 1 до 3% от общото тегло на седмица.Това позволява да се сведат до минимум намаляването на мускулната маса и риска от нарушение функцията на черния дроб, а по този начин спестявате и стреса на котето/кучето.

2. Точно дозиране! Назначеното количество храна трябва стриктно да се спазва, а не да се отмерва на око или с чашка.
- Кучетата се хранят 1 или 2 пъти на ден; купата с храната им се оставя за 15 мин., и след това се прибира до следващото хранене.
- При котките храната може да стои и цял ден, но е важно дневната дажба да се спазва. Мъркащите създания са големи манипулатори и мога да Ви изнудят за допълнителна порция, но е от изключително значение Вие да не се поддавате! Ако котката изяде целия си рацион на един път, е добре да разделите храната на няколко приема, като досипвате храна през деня.
Съвет: давайте на животинчетата храна в точно определени часове. Макар да не разпознават часовника, те свикват и много добре усещат кога е дошло времето за хапване.

3. Увеличаване на активността според възможностите.
- Кучетата: по-продължителни и активни разходки, както и занимателни игри, освен ако не са противопоказни поради увеличеното физическо натоварване.
- С котките трябва да си играете или да им организирате забавления. Те са перфектните хищници и  изпитват вродена необходимост от лов, която не се губи дори в зряла възраст, дори и при свръхнаднормено тегло. Различните видове играчки ще Ви помогнат да увеличите физическата активност на писаната. Ако имате възможност, купете и катерушка.

На всеки седем дни теглете Вашия любимец, за да установите ефективна ли е програмата. Използвайте един и същи кантар. Ако след няколко седмици загубата на теглото е по-малко от 1%, преразгледайте диетата и увеличете физическите занимания на животинката.
При възрастните кучета и котки теглото трябва да остане стабилно в продължение на много години.
И разбира се, трябва да помните, че най-добрата превантивна мярка срещу затлъстяването е профилактиката. Следете за теглото през целия живот на животинчетата си, теглете ги периодично. Старайте се да поощрявате не храната, а общуването и игрите.
Кучетата и котките са социални животни. Контактите с членовете на семейството са много важни за тях, а храненето не бива да се разглежда като средство за щастие или начин за поощрение.
Затлъстяването е голяма опасност за здравето, и стопаните, заедно с лекаря, трябва да направят всичко възможно, за да го предотвратят. Отнасяйте се внимателно към избора на храна на любимците си, към начина им на живот степента на физическо натоварване, само тогава ще успеете да избегнете много неприятни последици, съпровождащи наднорменото тегло, а така също и значително ще удължите живота им.

И не забравяйте, че домашният любимец не е играчка. След като сте взели решението да приберете у дома животинче, то трябва да поемете необходимата отговорност за неговото здраве и благополучие!

Успех!

Източник: http://forum.zoomania.org
Редакция: BellaDonna

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign