Сутрешна ароматерапия

Не всички хора имат възможността да вдишат свежия аромат на природата, когато се събудят. Уханието на росна трева, раззеленили се дървета, омайни цветя... Днес в големите градове е трудно да се намери място, където да започнете началото на деня, наслаждавайки се на подобни естествени аромати.
Още в древността хората са забелязали, че различните ухания влияят върху човешката психика. Някои от тях подобряват настроението, а миризмата на растението иланг-иланг, например, подтиква към флирт и закачки.
Днес ще разгледаме въздействието на някои ароматни масла върху човека.

Как да ги използвате?

Можете да го направите по няколко начина: да ги добавите във ваната с топла вода; да си направите компрес или обтривка; да ги сложите в специална лампа или просто да ги помиришете.
Ако сте решили да се масажирате, трябва да имате нещо предвид: етеричните масла са концентриран продукт и преди нанасянето им върху кожата, трябва да се смесят с масло-основа. В качеството на такова могат да бъдат използвани извлеците от бамбук, жожоба, авокадо, сусам, фъстъци, бадеми. Друг вариант е използването на сметана.

Най-добрите сутрешни аромати

С помощта на ароматерапията можете да започнете деня си с великолепно настроение. Маслата ще направят събуждането по-леко и ще Ви поддържат добрия Ви тонус през целия ден.

Цитрусовите (грейпфрут, лимон, мандарина, лайм и портокал) подсилват и стимулират умствената дейност. Изследователи са направили извод, че хората, които вдишват лимонов аромат, правят два пъти по-малко грешки по време на работа.

Ако не можете да се съсредоточите, се възползвайте от благоприятното влияние на жасминовото ухание. То ще подобри концентрацията Ви.

Ако след като сте се събудили нямате настроение, помиришете роза - тя ще разсее тъгата.

Ароматът на розмарин подобрява активността и увереността на човек в собствените му сили, а кипарисът способства за прояснението на мислите и противодейства на стреса.

За ефикасно събуждане и освежаване ще Ви помогне миризмата на мента, а за да се преборите с депресията - канелата.

Комплексно ободряващо действие имат евкаплиптът и хвойната.

Уханни миксове

В ароматерапията съществуват специални миксове, предназначени за благоприятното започване на деня. Наричат ги 'утринни коктейли'.

Освежаващ ефект има маслената комбинация от лимон, бергамот и канела, а за да подсилите още повече действието на носещото се ухание, изяжте за закуска и един портокал.

Пропъдете неприятните мисли със следния уханен микс: по три капки портокалово масло и цитронела + по две капки розово и карамфилово масло.

Любопитно:

Ароматерапевтите казват, че най-добро събуждащо действие върху женския организъм имат уханията на момина сълза, смокиня, орлови нокти и жасмин, а на мъжете им въздействат ароматите на краставица, доматени листа и хвойна.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign