"Моля те, не ме прекъсвай!": Как да отучим детето от този навик


Малучанът не Ви изчаква да се доизкажете и все се опитва да вземе думата? Много често причината за това се крие във вродената нетърпеливост на децата, но ако това се превърне в постоянен и дразнещ навик, добре е да предприемете някакви действия срещу него.

Важно е да научим детето на учтивост

Вярно е, че е за предпочитане детето ни да бъде открито, общително и с желание да споделя с Вас, вместо да бъде затворено в себе си и да му вадите думите с "ченгел" от устата. Но в същото време то от малко трябва да се научи на правилата на добрия тон. Затова, когато синът Ви или дъщеря Ви , когато говорите, Ви прекъсват по средата на думата, няма смисъл да крещите и да се ядосвате. Вместо това обяснете със спокоен тон, че е невъзпитано да се прекъсват другите. Допълнете, че много добре сте чули и ще изслушате какво има да сподели, след като се доизкажете.
Ако се примирите с прекъсването и позволите на детето да говори, то не само няма да се научи на търпение, но и така ще обидите своя събеседник. От друга страна, не забравяйте да спазите обещанието си, защото рискувате следващия път детето дане Ви повярва.

Разпределете вниманието си по равно за всеки 

Понякога причината да прекъсва говорещия е, че детето Ви се съревновава за Вашето внимание с брат си или сестра си. Замислете се: дали не го пренебрегвате, макар и неволно? За да туширате това напрежение, отделяйте досаттъчно и по равно време на всяко от децата си.
Защо не опитате и варианта с възпитателна игра: изберете даден предмет и заявете, че който го държи, той и само той има право да говори. После нека всеки на свой ред да го взима в ръце и така да получава думата.

Бъдете за пример

Много е важно да следите и собственото си поведение: Вие и половинката Ви трябва да давате пример, който децата ви да следват. А това означава да не ги прекъсвате, докато говорят. Освен това не просто ги изслушвайте, а се вслушвайте в думите им. Децата ще бъдат разочаровани и дори наранени, ако не получат отговор на въпросите си или коментар на думите си.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign