Някои жени са дарени с гените на младостта


В ДНК-то на някои жени има гени, позволяващи им да запазят за по-дълго младостта си. При това не само външно. Тези представителки на прекрасния пол съхраняват способността си за безпроблемно зачеване и раждане на дете дори след 45 годишна възраст.

Лекари от йерусалимската болница "Адаса Ейн-Керем" и Еврейския университет провели изследване с участието на 8 жени, забременяли след 45 годишна възраст. Тяхното ДНК е било декодирано и сравнено с генетичен материал на жени, родили до навършването на 30 години.

Оказало се, че тези две групи жени се различават по 60 гена. 7 от тях са свързани пряко с дълголетието и са били открити при по-възрастните дами. В списъка са включени и гените BCL2L1, SPIN2, SERPINB, IGF1R, позволяващи на жените да остаряват по-бавно.

Последвалите експерименти с лабораторни животни са потвърдили изводите, направени от учените. Възрастните забременели самки се възстановявали в пъти по-бързо от различни заболявания, а така също, смъртността в тази група е била с 10% по-ниска в сравнение с животните, родили, докато са млади.

Благодарение на получените с помощта на генетичен скрининг данни, става възможно да се разбере способна ли е дадена жена да роди безпроблемно в напреднала възраст. В допълнение, лекарите планират разработването на метод, ускоряващ възстановяването на пациентите.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign