Цветята у дома: Гергина (Далия) - Отглеждане и размножаване

Гергина (далия) (Dahlia Cav.)

Голямото разнообразие от сортове от този вид минава под наименованието далия вариабилис. Тя има прави кухи стъбла, които в долната си част са вдървесинени. Цветовете са разположени на дръжки, излизащи от пазвите на листата. Освен по формата си, те се отличават и по различните си багри, които биват в чисти тонове или пъстри. В почвата гергината образува месести цилиндрични грудки, заострени в двата края. Цъфти от юни-юли до падането на първата слана.

* Названието Гергина (Georgina), с което цветето е известно у нас и повечето славянски народи, е дадено от немския ботаник Вилденов в чест на петербургския академик, географ и етнограф Йоген Готлиб Георги.
Другото име на растението - Далия - е в памет на шведския ботаник Андреас Дал.
Гергината се размножава сравнително лесно чрез разделяне на грудките, чрез резници и семена. Размножаването чрез разделяне на грудките е най-лесно, поради което е масово застъпено в любителското цветарство. Това става в началото на април по два начина:

1. Старото растение презимувало в избени помещения при температура не по-ниска от 0 градуса, се разделя на 2-4 части. При разделянето се внимава към всеки дял да има и част от старото стъбло, защото пъпките (очите), от които ще се получи ново растение, се намират в мястото, където грудката се хваща за стъблото. Разделените части се засаждат на разстояние 80-100 см, като се покриват с 6-8 см пръст. Получените по този начин растения започват да цъфтят късно.
2. Старото растение се разделя по описания начин, като получените дялове се засаждат в 13-15 сантиметрови саксии с парникова пръст, които се заравят до ръба в полутопли парници. При редовно поливане растенията бързо се развиват, закаляват се и след преминаване на опасността от слани се засаждат на постоянно място. По този начин се получават по-ранно цъфтящи растения.
Гергината изисква слънчеви места и дълбоки, отцедливи и обилно наторени с натурална тор почви. Високите сортове се привързват към колчета. През есента, след падането на първата слана, стъблата се изрязват на 10-15 см над повърхността, грудките се изваждат и се внасят в избени помещения за съхраняване.

Гергината се използва за единично засаждане в тревни площи или в малки групи, но на по-големи разстояния растение от растение. Подходяща е за засаждане и в цветни лехи. Голямата декоративност на далията се подчертава при засаждането ѝ пред групи от храсти, където цветовете изпъкват върху тъмнозеления фон. Може да се използва и за рязан цвят.

* Ако ще садите гергина в саксия, то имайте предвид, че трябва да я завъдите от семе. Грудките изискват по-голяма вместимост. Например 1 грудка за съд с обем около 30 л.
Обича умерено влажна почва и светлина.

Успех!

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign