Кофеинът не влияе на хората-сови

Прието е хората да се делят според режима им на сън и работоспособност (повече по темата + тест, можете да видите ТУК). Съществуват 'чучулиги', които се събуждат и лягат рано, но и 'сови', които предпочитат да заспиват късно и се събуждат някъде към обед. Известно е също, че употребата на кафе действа ободряващо. Последните изследвания, направени в областта, доказват, че това не е точно така... Кофеинът действа различно на всеки. Служители на Катедрата по психиатрия и поведенчески науки в Станфордския университет твърдят, че кафето е безполезно за 'совите', а на 'чучулигите' действа твърде силно.

При хората-чучулиги употребата на кафе може да предизвика нарушения на съня, пише Sleep Journal, като се позовава на казаното от учените в Станфордския университет. Така че, ако спадате към този хронотип, следва да обърнете внимание на нивото консумиран от Вас кофеин.

Изводите са били направени на базата изследване с доброволното участие на студенти. Специалистите отбелязват, че почти всички съвременни студенти са 'сови'.

Въпреки получените данни, учените съветват и 'совите', и 'чучулигите' да се въздържат от пиенето на кафе непосредствено преди сън.

"...И замириса на кафе..." - История на ароматната напитка от древността до наши дни

За кафето, без което не можем

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign