Лявата страна на лицето ни е по-привлекателна


Знаете ли коя е по-привлекателната страна на лицето ни? Следващият път, когато позирате за снимка, завъртете лицето си малко надясно и поставете на преден план лявата страна на лицето. Защо? Защото според ново научно изследване, и мъжете, и жените изглеждат по-добре на снимките, когато са заснети от лявата страна.
Изследователите твърдят, че лявата страна на лицето ни е естетически по-привлекателна и показва по-позитивни емоции, което я прави много приятна за гледане.

За да достигне до това заключение, изследователите взели изображенията на 10 мъже и 10 жени. След това създали серия от оригинални и "огледални" снимки ( за да може дясната страна да изглежда като лява и обратно). Когато 37 доброволци били помолени да оценят снимките, повечето от тях харесали повече снимките, направени от лявата страна, без значение, дали лявата страна е на оригиналната или "огледалната" версия.
По време на експеримента изследователите забелязали, че зениците на участниците се разширявали повече, докато гледали към лявата страна на лицето, отколкото към дясната. Разширяването на зениците означава, че виждат обекта в положителна светлина.
"Нашите резултати показват, че лявата страна на лицата изразява позитивни и интензивни емоции, което е естетически приятно за наблюдателите" - споделят учените след експеримента.
Те съветват хората, когато позират за снимка, да се завъртят малко надясно, за да покажат повече от лявата страна на лицето си.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign