Млечните продукти повишават интелекта

Американски и австралийски учени проведоха експеримент и доказаха, че редовната консумация на млечни продукти има положително влияние върху работата на главния мозък.

Експертите са направили тестове за интелигентност на група доброволци. Така също, участниците били помолени да попълнят анкета и да разкажат за своите кулинарни предпочитания. Резултатите от тестовете за IQ били съпоставени с хранителния рацион на всеки отделен човек. Какво се оказало?

Главният мозък на тези, които редовно консумирали млечни продукти (мляко, сирене, кашкавал) работел много по-добре, в сравнение с онези, които не включвали в менюто си споменатите продукти.

Учените обясняват резултатите с факта, че човешкият мозък се състои на 60% от мазнини. Липсата на такива уврежда връзката между невроните и може да стане причина за развитие на множествена склероза например. Употребата на натурални, пълномаслени, млечни продукти може да предотврати тези неприятни последствия. Консумацията им е особено важна за възрастните хора, тъй като те често страдат от когнитивни разстройства.

В същото време обаче учените не посмяха да потвърдят категорично, че отказът от млечни продукти води непосредствено до спад в нивото на интелигентност. Всичко зависи от продължителността на периода, през който човек не се храни здравословно.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign