Откриха две нови кръвни групи

I(0), II(А), III(В) и IV(АВ) са кръвните групи, които са внесени в списъка на Международното дружество за кръвопреливане. Наскоро обаче се появиха още две групи, които по-рано не бяха известни.

Двете нови групи Джуниър и Лангерайс бяха открити от биолози в Университета Върмонт (САЩ) и техни колеги от Япония и Франция. Новите данни са получени по време на изследване проблемите при несъвместимост на кръвта.

В хода на тестовете върху повърхността на еритроцитите били забелязани два допълнителни белтъка, отговарящи за групи - ABCB6 и ABCG2. Именно тези белтъци определят кръвните групи по типовете Джуниър и Лангерайс, предава Science Daily.

По-рано бяха идентифицирани 30 белтъка, определящи кръвната група. Сега те са официално 32.

Лангерайс и Джуниър се срещат изключително рядко. Авторът на изследването Bryan Ballif пояснява, че в света има много малко хора, които знаят, че са с една от тези две групи. "Над 50 000 от японците имат Джуниър с отрицателен резус-фактор и могат да срещнат проблеми при преливането на кръв и при бременност - несъвместимост между майката и плода." - отбелязват специалистите.

Направеното откритие е важно не само за успешното преливане на кръв, но и за лечението на някои ракови заболявания.

А Вие знаете ли коя кръвна група сте? Бихте ли дарили кръв?

Ако сте любопитни, можете да видите още:

"Еротичната" кръвна група...
Какво влияние оказва кръвната група върху нашия живот

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign