Яжте портокали за здраво сърце, а къри - за бистър ум

Кои хранителни продукти влияят благотворно на здравето? Учените и специалистите в областта постоянно провеждат различни изследвания в тази насока. Наскоро те откриха, че портокалите са полезни за сърцето, а кърито - за ума.

Според ново изследване, публикувано в списанието на Американската кардиологична асоциация, портокалите са полезни за сърцето: те понижават риска от инсулт, особено при представителките на нежния пол. Заключението се базира на наблюдения и тестове, проведени в продължение на 14 години, в които са взели участие над 69 000 жени.

Дамите, които редовно са консумирали растителни продукти с високо съдържание на биофлавоноиди (богати на такива са портокалите и грейпфрутите), по-рядко са страдали от исхемичен инсулт, отколкото останалите. При това разликата е впечатляваща - над 19 %.

А публикувана в научното издание PLoS One статия съобщава, че кърито е полезно за интелекта. Консумацията на тази натурална индийска подправка само един или два пъти седмично помага за запазването на ясен ум, особено в напреднала възраст. Между другото,  в Индия, отслабването на интелектуалните способности сред възрастните хора се среща в пъти по-рядко, отколкото в западните страни. Изследователите предполагат, че този ефект е свързан с това, че националната индийска кухня включва редовната употреба на къри.

Куркуминът, който е основна съставка в кърито, ускорява формирането на нервни влакна в мозъка и по този начин предпазва от развитието на болестта Алцхаймер. Също така помага в борбата с инфекциите, защитава организма от сърдечни пристъпи и действа благотворно на храносмилането.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign