Кои психични заболявания се обострят през пролетния период?

1. Депресия

Предизвиква се от слабото синтезиране на отделни групи хормони в периода промяната продължителността на деня (пролетното равноденствие); разликите в атмосферното налягане и температурата на въздуха.
Причини за нейната проява могат да станат и голямото физическо натоварване, липсата на почивка и постоянната заетост.

Вижте още:

● Дългият работен ден води до депресия


● Коварната "усмихната" депресия

Тя се проявява в безсъние, намалена сексуална активност, постоянно безпокойство, обща слабост, липса на апетит. Депресията, както и много други видове стрес, може да се лекува амбулаторно, но под задължителен лекарски надзор. В противен случай съществува опасност заболяването да стане хронично.

2. Шизофрения, неврози, психози, параноя и други болести, които се считат за хронични

Лечението на тези заболявания се провежда в строго съответствие с медицинските заключения и напътствията на лекарите. За да предотвратите обострянето на споменатите болести следва да се консултирате със специалист.
Проучванията показват, че през пролетта хората, страдащи от неврози все по-често търсят помощ от психолози и психиатри.

3. Екзогенни психични разстройства, причини за които стават алкохолизмът, наркоманията, зависимостта от лекарствени препарати, приемът на токсични вещества, силното радиационно облъчване, черепно-мозъчните травми и други външни фактори.

През пролетния период се препоръчва да се откажете от приема на всякакви вещества, предизвикващи зависимост. По възможност си почивайте по-често, занимавайте се със спорт, излезте извън града, отидете на санаториум. Нерядко някои от психичните разстройства служат като 'отправна точка' за развитието на сериозни физиологични заболявания.

Как да се справим с обострянето на психичните заболявания?

Колкото по-често имате възможност, толкова повече прекарвайте на чист въздух; спортувайте; спете редовно (не по-малко от 8 часа); проведете курс за общо укрепване на организма (включва детоксикация, прием на полезни витамини и минерали), и разбира се, консултирайте се с лекар-специалист.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign