Дългият работен ден води до депресия

Откриха още един страничен ефект от прекомерното трудолюбие (разбирайте - работохолизъм). Както се оказва, работният ден с продължителност 11 часа и повече води не само до стрес, смущения в храносмилането, увреждане на зрението, преждевременно стареене, но и до... депресия.

В продължение на 5 години и 8 месеца британски изследователи са наблюдавали 2123 доброволци и са достигнали до извода, че дългият работен ден действително повишава риска от развитието на тежко депресивно разстройство. Нещо повече - в сравнение с хората, трудещи се стандартните 8 часа и по-малко, този риск е повишен до 2,3 - 2,5 пъти!
Учените са взели предвид и влиянието на фактори като общата ситуация в страната, социалния статус на човека, нивото натовареност на работното място, а така също и колко често се употребява алкохол и тютюн. Оказало се, че ненормираният трудов ден депресира хората много по-бързо, отколкото икономическата криза, съобщава LA Times.

Експертите обясняват получените резултати със следното: хората, работещи 11 часа и повече, на практика нямат време за семейството си и за удовлетворяване на собствените си потребности. Освен това, редовното пренатоварване повишава нивото на кортизол в организма, а този хормон е непосредствено свързан със стреса; уврежда имунитета и предизвиква високо кръвно налягане.

"Разбира се, понякога ненормираният работен ден може да бъде от полза (по отношение на кариерата,  например), но ние трябва да признаем, че редовното пренатоварване е сигурен път към депресията, а не към висините на кариерата" - казва Marianna Virtanen, една от изследователките.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign