12 Разумни и ефективни шопинг стратегии


Пазаруването е любимо женско удоволствие. Търсенето на хубава дреха, намирането на остъпки и самия процес на купуване увеличават адреналина, пораждат положителни емоции и значително подобряват настроението. Но за да останете радостни и доволни и след завръщането у дома, е необходимо да сте направили разумен шопинг, а не да се прибирате с пълни торби с дрехи, които всъщност вече не харесвате - не Ви стоят добре и няма с какво да ги комбинирате. И отново да се оплаквате, че няма какво да облечете.
Тук Ви предлагаме няколко ефективни и разумни търговски стратегии, които ще улеснят пазаруването и ще Ви помогнат да задържите доволната усмивка на лицето си.


1.Най-добрите дни за покупки са от понеделник до четвъртък

Защо? Посещаемостта в магазините е по-малка по време на работната седмица. Предимствата са, че продавачите ще могат да Ви обърнат повече внимание, няма да се налага да чакате на опашка, за да влезете в пробната и ще имате достатъчно време да се огледате в огледалото, без някой да Ви притеснява да бързате. В резултат на това, шопингът Ви ще мине спокойно и ще имате достатъчно време, за да направите разумен избор.

2.Тръгнете на покупки с план и определен бюджет

Най-после събрахте малко пари за шопинг? Не бързайте да литнете през вратата и да купите първите цветни дрешки, на които ще се спрат очите Ви. Направете си план и идете да пазарувате с ясни намерения.
Първо отворете гардероба си и извадете всичко, което притежавате. Второ, снимайте с мобилния си телефон дрехите, които няма с какво да комбинирате. На трето място помислете колко пари може да похарчите за това, което Ви е необходимо.
Ако се нуждаете от ботуши, не влизайте в бутици за дрехи, докато не си купите ботуши, защото несъзнателно може да намалите бюджета за ботуши и накрая да останете без тях. Акцентирайте върху това, което Ви е най-необходимо, а след това, ако останат пари, отпуснете му края и си купете нещо допълнително.
Снимките в мобилния телефон трябва да Ви напомнят, че вече притежавате дрехи, които няма с какво да комбинирате и че не трябва да купувате неща, които само да трупате в гардероба си. Използвайте снимките, за да купите дрехи, обувки и аксесоари, с които ще комбинирате "самотните" неща, които "отлежават" в гардероба.

3.Внимателно избирайте своя шопинг-партньор

Наистина е забавно да направите едно съботно турне по бутиците с Вашите близки приятелки, но имайте предвид, че така решенията ще вземате групово и в голяма степен ще се повлияете от мнението на мнозинството. Лесно е притятелките да ви убедят, че тази рокля Ви стои феноменално и че ще съжалявате, ако не я купите, дори ако Вие твърдите, че не се чувствате комфортно в нея. "Уау, стои  ти прекрасно!", "Сякаш е шита специално за теб!", "Прави те слаба!" и други подобни коментари ще надделеят на констатациите на здравия разум, че роклята е прекалено тясна за Вашата фигура, и преди да се свестите, ще се намерите на касата, купувайки я. Резултатът от това пазаруване е ясен: още една необлечена дреха в гардероба.
Покупките в компания също така увеличават сумата, която харчите. Ако групата приятелки се съгласи, че дадена цена е много подходяща, голяма е вероятността да се убедите, че покупката на тези обувки е правилно решение. А когато се върнете в къщи и преброите парите в портмонето си, следва въпросът: "Къде ми е мозъка? 300 лева за тези обувки!?!"


4.Облечете подходящо бельо за пазаруването

Защо? Защото бельото е много важно за начина, по който ще стои дрехата, която пробвате. Ако сте тръгнали да търсите официална рокля, сложете си сутиен без презрамки. Ако сте решили да си търсите дънки или ежедневни панталони, сложете си такъв тип бельо, каквото носите всеки ден. Също така, мислете и за удобството по време на пазаруването. Ако търсите дънки, не носете чорапогащи, защото ще трябва всеки път дасе мъчите да ги събличате, защото пробването на дънки върху чорапогащи не е много добра идея, тъй като така значително се променя изгледа им.

5.Ако си харесате нещо, но изработката му не е качествена, купете го в черен цвят

Не може да устоите на красивия силует на тази рокля или открихте панталоните, които Ви стоят идеално, но за съжаление тяхната изработка не е добра. Ако цената Ви допада, купете дрехата, но в черен цвят. Черният цвят прикрива недостатъците на изработката, а освен това лесно се комбинира, така че бъдете сигурни, че роклята или панталоните няма да останат забравени от Вас, а ще си ги носите с удоволствие.

6.Чакайте сезонните намаления и отстъпки!

Повечето модни бутици и марки редовно предлагат отстъпки. Няма смисъл днес да купите якето за 500 лв, когато знаете, че с намаленията след 2 седмици ще може да го имате за 250 лева. Освен ако така желаното яке не е последното в магазина, не бързайте.
Когато усетим, че наближава зима, всички тръгваме смело по магазините в търсене на ботуши и тогава цените достигат своя връх. Ако искате да спестите пари, купувайте обувки и ботуши през февруари, когато магазините правят разпродажби на зимни стоки.
През зимните дни оглеждайте летните стоки на ниски цени от миналия сезон, а през лятото пазарувайте за зимния сезон. Така ще може да се сдобиете с много качествени стоки на ниски цени.

7.Не купувайте неща, само защото са на разпродажба

Намаленията и разпродажбите имат точно такава цел - да Ви накарат да си купите колкото се може повече, независимо дали Ви е необходимо или не, но все пак трябва да останете с впечатления, че сте направили добра сделка. Сигурно ще си спомните за две-три неща, които сте купили, само защото са били намалени със 70%, а не защото сте искали да ги имате, така че си го припомняйте при всяко пазаруване. Следващия път не правете същата грешка. Пропускайте разпродажбите, когато пред очите Ви няма нищо привлекателно.

8.Отговорете си на въпроса: "Дали си струва да дам толкова пари?". Използвайте математиката

За някои дрехи си струва да направите портмонето си "по-леко". Но за да разберете които са те, е необходимо да направите правилни изчисления.
Да речем, че искате да си купите маркови дънки. Задайте си въпроса: "Колко често ще ги нося?". Дънките са едни от най-практичните дрехи, така че вашият отговор ще бъде:"10 пъти месечно". Това означава 120 пъти през цялата година. Когато разделите цената на дънките на броя обличания, ще получите цената на едно обличане...а тя ще бъде доста ниска. От друга страна, ако искате да купите скъпа пола, която ще облечете 4 пъти през годината, цената на обличане ще е много висока.
С тази приложна математика дънките не изглеждат толкова скъпи, нали?


9.Преди да платите, задължително проверете купената от Вас дреха за дефекти и недостатъци

Дори и в най-скъпите бутици понякога може да попадне дреха с липсващо копче или разпран шев. Такива дефекти понякога се появяват заради невнимателни клиенти. Много бутици нарочно оставят изложени дефектните дрехи, с надеждата, че някой клиент няма да забележи недостатъците и ще ги купи.
Ако дрехата има цип, няколко пъти проверете дали плавно се движи нагоре и надору. Вижте дали всички копчета са на мястото си, дали материята не е повредена и т.н.

10.Поискайте фискален бон и го запазете

Не рядко се случва дрехите да имат дефект, който може да забележите след като се върнете у дома и на спокойствие разгледате закупените стоки. В точи случай фискалният бон е Вашето спасение. Не бързайте да махате етикетите на стоките, преди да сте ги огледали щателно и ако все пак намерите нещо нередно по тях, надлежно опаковайте стоката, вземете фискалния бон и се върнете в магазина, за да направите смяна.

11.Ако в момента нямате много пари, купувайте едноцветни дрехи без украса

Едноцветната дреха много по лесно се комбинира с останалите части от гардероба ви. Изчистената дреха без украси може да бъде като хамелеон и да се преобразява. Да речем, че става дума за една обикновена черна рокля с дълги ръкави. Може да промените изгледа й с помощта на брошка или шалове, да я облечете над риза, от която да се види само яката, да добавите сако, жилетка или ефектен елек.
Винаги, когато сте ограничени в паричните средста, купувайте мултифункционални дрехи, като променяте визията им с модни аксесоари.

12.Купувайте дрехи, които може да комбинирате поне с три неща, които притежавате

Никога не купувайте нещо с довода:"Ще намеря с какво да комбинирам...някой ден". Шопинг-експертите препоръчват да следвате правилото да купувате дрехи, които може да комбинирате с неща, които вече притежавате и да направите поне три красиви комбинации.
Ако пазаруват с надеждата, че у дома все ще се намери нещо за комбиниране, голям е рискът да не облечете закупената дреха.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign