Как да научим детето да помага у дома: 9 Полезни съвети за родители


Сигурно много често сте си мислили колко по-лесен би бил животът Ви, ако децата сами можеха да извършват част от домашните си задължения, защото така нямаше да губите ценно време, оправяйки неща, които те са разхвърляли. Добрата новина е, че това може да се постигне и освен на вас, то ще помогне и на детето да стане по-отговорно.
Обучението на детето да изпълнява своите домашни задължения трябва да започне от ранна възраст. Много майки съзнателно не позволяват на децата да помагат, докато  са малки, тъй като смятат, че ги натоварват излишно. Това е голяма грешка от няколко аспекта. От една страна децата имат нужда да усещат, че са полезни и допринасят с нещо в семейството, а от друга включването в домашните дейности спомага за изграждането на навици, които ще им помогнат по-късно в живота.

Коя е най-ранната възраст, в която детето може да помага?

Детето може да започне да помага у дома веднага, щом проходи. Дори и най-малките могат да събират своите играчки или да оставят мръсната дреха в коша за пране. Не чакайте детето да порастне, за да му задавате задължения, свързани с дома. Когато порастне, детето вече е изградило свои навици и ще знае, че има кой да тича след него, така че ще Ви бъде много трудно да го накарате да се включи.

Сигурно се чудите от къде би могло детето да знае какво да прави. Отговорът е: ОТ ВАС. Докато е малко, то непрекъснато Ви наблюдава и когато започне свободно да се движи, то започва да Ви имитира. Не му се карайте, когато иска да направи нещо, което е видяло от Вас, дори и ако не го прави правилно. Понякога може Вие да му поставите някаква задача, но внимавайте тя да отговаря на неговата възраст и възможности. Не забравяйте, че детето най-добре се учи чрез практика, т.е. при изпълнение на конкретни задачи.

Домашни задачи, подходящи за деца на възраст 2-3 години:


 • Събиране на играчки;
 • Подреждане на обувките;
 • Изтриване на разсипан сок;
 • Помощ при оправяне на леглото;
 • Помощ при храненето на домашния любимец;

Домашни задачи, подходящи за деца на възраст 2-3 години:

 • Подреждане на чинии и прибори на масата след хранене;
 • Събиране и отнасяне на мивката на чиниите след хранене;
 • Сгъване на кърпи;
 • Разпределяне на изпрани чорапи по двойки;
 • Изтриване на прах от мебелите;
 • Измиване на подове;
 • Оправяне на леглото;

Защо е важно да научите детето да помага?

Помощта от детето при домашните задължения е полезна не само за вас, но и за него. Изпълнявайки домашните задължения, то ще се научи на отговорност, организираност и самодисциплина, което ще му бъде от помощ, когато дойде времето да бъде самостоятелно.
Също така, за детето е важно да знае какво се очаква от него в дома, да почувства, че е полезно и че е способно да помага на другите. Постепенно, чрез изпълнение на неговите задължения, детето ще научи как точно функционира едно домакинство.

Как да мотивираме детето да ни помага? 9 Полезни съвети за родители:

За да накарате детето да Ви помага, трябва да го мотивирате. Ето няколко съвета как да го направите:

1.Играйте игри
Ако детето е малко, то приема помощтта като игра, докато по-големите деца искат да знаят, че работят равноправно с останалите в домакинството. За да научите детето си да помага чрез игри, можете да му предложите да се състезават в това кой по-бързо ще изпълни своята задача. Друг вариант е да му позволите да играе любимата си игра, но само след като изпълни определение задължения (например събиране на разхвърляни играчки, подреждане на обувките и др.)

2.Включете се в изпълнението на задълженията
За да увеличите мотивацията на детето, включете се и Вие. В началото демонстрирайте стъпка по стъпка как трябва да изпълнява своите задължения. След това му позволете да Ви помогне. Когато видите, че може да се справи само, позволете самостоятелно да свърши задачата, а Вие само го наблюдавайте. След като се усъвършенства в изпълнението на задълженията, оставете го само да показва какво умее и знае.

3.Направете задълженията интересни
Не задавайте на детето едни и същи задължения всеки ден, за да не станат монотонни и рутинни. Когато овладее една задача, веднага поставете нова. Само чрез разнообразни задачи детето ще научи нови неща и ще придобие нови навици.

4.Не го наказвайте
Няма смисъл от санкции и наказания за недобре свършена работа, тъй като те в никакъв случай няма да са полезни за каузата Ви. Напротив, ще доведат до създаване на неприязън у детето Ви към домашните задължения.

5.Похвалете го и го поощрявайте
Когато видите, че детето изпълнява задълженията си или поне се старае да ги изпълни, не пропускайте да го похвалите. Само добрите думи действат стимулиращо на децата, а често означават и много повече от материалните награди. Паричните награди не се препоръчват за много малки деца, защото не са достатъчен мотив за тях и те могат да откажат да изпълняват задълженията.

6.Бъдете ясни и конкретни
Не задавайте неясни или твърде общи задачи, които могат да разсеят детето, като например "разчистване". Кажете какво точно какво трябва да разчисти("Оправи си леглото" или "Сложи дрехите в килера") и посочете срок, в който трябва да се изпълни задачата. По този начин детето ще се научи и да планира времето си.

7.Когато детето се научи да чете, правете списък със задачи
Избягвайте задачи, които отнемат много време, за да не съкратите времето на детето за игра.

8.Нека очакванията Ви бъдат разумни
Не очаквайте, че детето изведнъж ще стане най-отговорното дете на света, така че не прекалявайте с очакванията си. В началото резултатите няма да бъдат съвършени, но с течение на времето те ще се подобряват.

9.Постепенно увеличавайте задълженията
Когато детето расте, то става по-сръчно в изпълнение на домашните задължения. Редно е те да се увеличават постепенно. Но все пак не му задавайте твърде много задължения, за да върши всичко с удоволствие, а не да се чувства пренатоварено с домашна работа.

Внимание: Преди да започнете да учите детето си как да помага при домашните задължения, трябва да знаете, че при неуспешните му опити да помогне, може да Ви се отвори двойна работа, но трябва да бъдете търпеливи и да не се отказвате при първия неуспешен опит. Само така ще изградите от детето си отговорна личност, която своевременно изпълнява задълженията си.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign