Как да мотивираме детето да спортува?: 9 полезни съвети


Много е трудно да отгледаме едно физически активно дете в ерата на компютрите, когато голяма част от времето си децата прекарват пред компютрите, играейки игли или сърфирайки в социалните мрежи. Ако детето ви обича спорта, но само когато го следи на телевизионния екран, или ако мрази часовете по физическо възпитание, време е да вземете мерки.

Факт е, че децата, които спортуват, имат много ползи от физичесакта активност. Следователно не трябва да търсите извинение за бездействието на детето. Не изпозлзайте оправдания от рода на "Дъщеря ми иа твърде много училищни задължения и няма време  за спорт" или "Синът ми няма проблеми с теглото, така че, ако няма желание, няма и нужда да спортува. Мотивирайки Вашето дете да спортува, Вие му правите услуга, за която ще Ви бъде благодарно цял живот.

Защо е важно детето да спортува?

"Здрав дух в здраво тяло" - всички сме чували тази мъдрост, но често забравяме колко истина се крие в нея. Ползите от физическата активност са многобройни. Изследванията показват, че децата, които спортуват, са по-силни и здрави, отколкото децата, които не са включени в редовна физическа активност. Ето само няколко от многото ползи от спорта:

  • Здравословно физическо развитие;
  • Намален риск от наднормено тегло;
  • Здрава костна система и мускули;
  • Подобряване на баланса, координацията и гъвкавостта;
  • Подобряване на концентрацията;
  • Намаляване на стреса;
  • Намален риск от депресия и тревожност;
  • По-голяма увереност и самочувствие;
  • Възможност за запознанство с нови приятели;
  • Чувство на принадлежност към определена група;


9 Съвети как да мотивираме детето да спортува

1.Изберете спорт, който е подходящ за Вашето дете, а не този, който допада на Вас
Повечето родители избират определен спорт за децата си само защото самите те са спортували същото или защото им харесва. Това е погрешна тактика, защото детето може да не споделя ентусиазна на родителите. Децата обичат да се забавляват и това, което правят, трябва да носи голямо удоволствие. Ако детето не се чувства щастливо и доволно, когато играе футбол, тогата сте избрали "погрешния" спорт. Опитайте с баскетбол, волейбол, плуване или тенис.

2.Разберете каква е причината за неговата склонност към определен спорт
Вашето дете вероятно има афинитет към определен спорт, независимо дали това е баскетбол, футбол, волейбол или модерни танци. Разберете защо харесва футбола например. Дали защото е забавна игра, защото футболът е популярен сред приятелите му или защото неговият идол е футболна звезда. Която и да е причината, необходимо е да я знаете и за я използвате, за да го мотивирате.

3. Повдигнете самочувствието му
Децата, които не практикуват никакъв спорт, имат ниско самочувстие, когато става дума за изпълнение на определени физически дейности. Независимо каква е причината за ниското самочувствие - дали е наднорменото тегло или лоша кондиция, Вашата задача е да дадете своя принос в подобряване на самочувствието на детето. Кажете му, че може да остигне всичко, което иска, но че за това е необходима упорита работа. Разкажете му, че неговият идол е бил малко дете, но че усилената работа го е превърнала във велик спортист. Това ще увеличи самочувствието на детето и ще го мотивира да започне да спортува.

4.Научете детето, че победата не е всичко
Някои деца след първия загубен мач губят и мотивацията и ентусиазма си, а също так аразвиват апатия към спорта. Ако вашето дете е едно от тях, научете го, че победата не е висчко. Кажете му, че въпреки загубата, той е победител, защото е дал всичко от себе си и играе страхотно. Целта е да се научи, че не е толкова важна победата, колкото да участва и да се старае. По този начин ще го научите достойно да приема загубите, а те могат да станат допълнителен мотив, за да тренира упорито.

5.Превърнете спорта в забавление
Колкото по-забавен е спортът за детето, толкова по-често то ще го практикува, а с това ще подобрява и изявите си. Открийте какво стимулира емоциите при него. Ако детето обожава баскетбола заради резултатите, предизвикайте го да играете заедно и умишлено му позволявайте да поведе по точки. По този начин ще се забавлява и още повече ще обикне баскетбола, а на Вас ще Ви бъде много лесно да го мотивирате.

6.Вие също бъдете физически активни
Ако искате да мотивирате детето си, сигурно няма да успеете, ако прекарвате целия ден пред телевизора. Изградете си положително отношение към спорта. Ако детето види, че Вие се наслаждавате на физическата активност и се забавлявате, при него също ще се увеличи желанието да участва.

7.Спортувайте заедно в къщи
Съвместният спорт с детето може да бъде голяма мотивация за него. Ако нямате възможност да го направите у дома, отидете в близкия парк. Детето със сигурност иска да прекарва повече време с Вас, а Вие също ще можете да направите спорта интересен за него.

8.Ангажирайте и съпруга си
Ако имате син, Вашият съпруг по-лесно ще може да стимулира любовта му към спорта. Поканете Ваши приятели и организирайте малки състезания. Така партито ще бъде двойно по-голямо и приятно.

9.Гредайте заедно спортни състезания или спортни филми
Децата могат лесно да се влюбят в определен спорт чрез филми. Често във филмите главният герой постига успехи с много труд, така че това изпраща положително послание към детето. Наблюденията на спортни състезания също могат да послужат като отлична мотивация.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign