Нежната красота на Едуардианския стил в интериора

Едуардианската ера (1901-1914) е повлияна от няколко различни стила, при това за много кратък период от време.
Съвременен израз на Едуардиански стил със силно присъствие на Ар Нуво

В началото е било желанието за възвръщане към елегантността и простотата на класицизма. Арт Нуво (ар нуово) - направлението, което се счита за първия съвременен стил от тази епоха,  е почерпило вдъхновение от света на природата, използвайки растителни мотиви и органични форми.
 "Последният велик стил", Арт Деко, се заражда в периода между две световни войни, когато новосъздадените оръжия за масово унищожение покосяват много европейци. Висшето общество повече от всякога усеща преходността на живота и силата на индустриализацията. Улиците започват да се пълнят с автомобили, а в небесата се появяват самолети. При цялата тази механизация все още е бил жив споменът за финеса и изяществото на Арт Нуво. За съжаление обаче подемът на обществото и техниката вече не бива удовлетворяван от крехкостта, характерна за този стил; той е твърде старомоден, новата енергия е изисквала друг израз.

Линиите на Арт Деко са много по-строги и ясни, но в същото време непринудени и безсрамно съвременни. Арт Деко "цитира" в елегантна и екзотична форма абстрактни мотиви, и естеството на тези абстракции изключително нагледно е изразено в мебелите на Чарлз Рени Макинтош.


Цветовете на стените в жилищата от Едуардианската епоха са били приглушени, но светли, взаимствани от природата: оттенъци на жълтото, синьото, зеленото.

 Пищните фрески остават назад в миналото: максималното, красящо стените са били картини, а самите стени са били боядисвани в универсални тонове.

Дървените корнизи, ако е имало такива, са били само няколко тона по-светли или по-тъмни от основния цвят на стената.

Таваните са били боядисвани в бяло, но с лек нюанс, а формите на первазите - семпли.

Това, което виждате на снимката е съвременен израз на Едуардианския стил със силно присъствие на Ар Нуво.

Арт Деко частично наследява тази естественост, но в същото време експериментира и с много по-ярки цветове - розово, тюркоаз, сини нюанси.

По-долу можете да видите някои от най-ярките цветови съчетания, използвани в Арт Деко. Подобни смели съчетания НЕ присъстват в Едуардианския стил. Там ярките цветове са просто като акцент, а не основа.

Палитрата от Едуардианската епоха е представена най-точно в повечето от гранд-хотелите, възникнали по това време.


Едуардианските подове са направени от полиран паркет и отгоре са покрити с килими. Това се отнася до столовата, спалнята и гостната.

В кухнята, мокрите помещения и дрешниците, подовете са били съвсем други - от разноцветни плочки в съчетание с бяло.Едуардианската палитра:

По време на царуването на Едуард започва и масовото производство на бои. Направено е много важно откритие в тази област и благодарение на него някои сложни нюанси като тъмносиньото, синьото с примес на зелено, тюркоазеното и др. вече стават достъпни.

В някои от най-модерните хотели от това време са използвани комбинации на меки пастелни тонове и оттенъци от неутралната палитра - във фоайетата, спалните, коридорите. Наситените краски са били оставяни за баните. Фаворити са били кварцово-розовото, люляковото, сребристото... Съчетавани са с елементи от ковано желязо, които са присъствали в обилие на стълбищните перила, асансьорните решетки, осветителните тела...


И в детайли:

Орнаменти от перилата на стълби:


Дръжки на брави:


Врати:


И няколко цветови палитри, характерни за периода:

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign