Магданоз: Информация и отглеждане


Древните народи вярвали, че магданозът ги прави по-силни и по-здрави.
Сведения за магданоза (Petroselinum crispum) се срещат в египетските папируси и в древногръцките съчинения. От тях разбираме, че той се ползвал с уважение и е приеман с храната като укрепващо организма средство. Древните народи вярвали, че консумирайки магданоз, стават силни и твърди като камък. Така възниква и родовото му название Petroselinum ( от гръцки petros - камък). Съвремените гръцки наименования на растението са македоники, македонези или майдано. От тях произлиза и наименованието на магданоза на български.

Магданозът е двугодишно тревисто растение от сем. Сенникоцветни. Произхожда от районите около Средиземно море. Като диворастящ се среща в южната част на Балканския полуостров. Култивират се два вида магданоз - листен и кореновиден. От листния има сортове с къдрави и гладки листа. Последният е застъпен повече у нас.

Сортове

Листният магданоз "Фестивал" е ранен сорт, който се характеризира с много добри добиви. Образува гладки и ароматни листа, които бързо израстват след изрязване. На пазара има и някои чужди сортове листен магданоз с къдрави листа. Ефектният му външен вид го прави подходя за украса на салати и гарнитури.
От кореновидния магданоз у нас се ползва сорт "Берлински". Кореноплодите са нежни, ароматни, с превъзходни вкусови качества. На дължина израстват между 10 и 15 см, на дебелина - 2-5 см.

Отглеждане

Магданозът е студоустойчиво растение. Младите кълнове издържат на температура от -8 градуса, а възрастните растения презимуват успешно на открито. Приема се, че е сухоустойчива култура. Най-взискателен към почвената влажност е по време на покълване и изграждане на кореновата система. Успешно се развива под шарената сянка на дърветата в двора. Най-добре расте на структурни почви, богати на хранителни вещества. Върху бедни почви развива дребни, бледозелени, слабо ароматни листа.

Предшественици

Добри предшественици за магданоза са домати, краставици, патладжан и пипер.

Сеитба

На дълбоко обработена и наторена почва се оформя ниска леха. Тя трябва да бъде тясна, за да не се тъпчат растенията при прибиране на реколтата. Сее се от ранна пролет до август. Сеитбата е редова на разстояние 10-15 см между редовете при листния магданоз и около 20 см за кореновидния, при дълбочина 2-2,5 см. След засяването почвата се притъпква леко с дъска и се полива. Може да се засее и разпръснато като покриването на семената става чрез внимателно, плитко накопаване с гребло. За засяване на 1 кв.м. са нужни 7-8 г семена от листния магданоз и 4-5 г от кореновидния.

Плевене: Редовно, тъй като магданозът пониква бавно и ако не внимавате, лехата бързо може да бъде завладяна от плевели.
Прореждане: Кореновидният магданоз се прорежда на разстояние около 7-10 см след оформяне на розетка с 3-4 листа.
Поливане: Най-малко един път седмично. При кореновидния магданоз поливките се прекратяват месец, преди изваждането на кореноплодите.
Беритба: Листният магданоз е готов за прибиране след оформяне на листната розетка. Листата се изрязват през около 20 дни на височина 2-3 см над вегетационния връх. Последното изрязване се извършва един месец, преди настъпването на студовете.
Листната розетка на кореновидния магданоз се изрязва 2 пъти през лятото и преди изваждане на кореноплодите. Последното се извършва през октомври-ноември.
От 1 кв.м. могат да се получат 20-25 връзки магданоз от листния и 1,5 - 2 кг кореноплоди.

Подправки на балкона

Ако не разполагате с двор, може да си засеете магданоз в подходящи съдове и да ги поставите на перваза на прозореца, балкона или терасата. Така винаги ще разполагате с пресен магданоз.
На дъното на съда се прави дренаж. За целта може да се използват късчета от счупени керемиди или керамични саксии. Съдът се запълва с торна градинска почва, засяват се семената от предпочитания сорт и се полива. Грижите след това са като при отглеждане на леха.

Лечебни свойства

Сокът от магданоз спомага за правилното функциониране на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. Способства за укрепване на кръвоносните съдове. Оказва помощ при камъни в бъбреците и пикочния мехур и при други бъбречни заболявания. Ефективен е при лечение на заболявания на очите.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign