12 Случая, в които не трябва да напускате работа


"По-добре да съжаляваме за това, което сме направили, отколкото за това, което не сме" - максимата на древните римляни важи за много области от живота, така че няма да сбъркаме, ако се придържаме към нея. С едно изключение - деловата сфера. Там трябва да преценяваме ходовете си крайно внимателнои да не предприемаме необмислени действия, за да не се разкайваме горчиво след това. И така, в кои точно ситуации не бива да рискуваме и прибързано да захлопваме вратата след себе си?

* Дошло ви е до гуша

Отчаянието, досадата, лошото настроение спохождат всички нас, но те съвсем не са повод за импулсивно подаване на молба за напускане. Много по-разумно от ваша страна ще бъде да си вземете отпуск, да си починете пълноценно и да се върнете зад бюрото си с нови идеи и "проветрено" съзнание. Нищо чудно след две седмици отдих изобщо да не си спомняте защо сте искали да се махнете завинаги.

* Бизнесът на мъжа ви процъфтява

Днес е така, но утре? Какво ще правите, ако всичко се сгромоляса? И вие заедно с него? Стабилният професионален и финансов гръб не е излишен никому. Освен това в живота се случва какво ли не - не дай си Боже да се разделите...

* Работата ви става скучна

Това означава само едно - че сте достигнали своето ниво на компетентност и трябва да вървите напред и нагоре. Обсъдете нещата с шефа си, дайте му да разбере, че сте способна да се справяте и с по-отговорни задачи. Ако остане глух към внушенията ви и след петия-шестия разговор, наистина се налага да помислите за смяна на работата, щом искате да правите кариера.

* Не се разбирате с колегите

Ако не умеете да общувате с хората и да установявате интелигентни професионални контакти, няма начин да се задържите задълго, където и да било. Във всеки колектив съществуват специфични отношения със свои гласни и негласни правила, които ще трябва да спазвате. Съгласете се, че е глупаво да напускате някоя перспективна служба само, защото не искате и да знаете какво означава понятието субординация или пък не можете да овладеете избухливостта си.

* Шефът ви е непоносим

Началниците рядко се отличават с ангелски характер и вежливо държание, затова не бива да си въобразявате, че ако постъпите в друга фирма, там ще ви управлява интелектуалец с маниери на английски лорд. При положение, че общо взето сте доволна от работата и заплащането, опитайте да се приспособите към поведението на шефа си и да не обръщате чак такова внимание на глупостите, които понякога казва или прави.

* Ще ви се да си поживеете

Вие сте млада, красива жена, която може да си позволи да не работи и все пак да посещава скъп козметичен салон, да се занимава с фитнес, да пазарува в изискани бутици, да пътува в чужбина. Може би това се дължи на някой "спонсор"? Все пак, помислете си добре дали ще можете по цели дни да не правите нищо, след като сте в най-активната си възраст. А ако омръзнете на своя обожател и той ви замени с друга?

* Трябва да се грижите за някой от близките си

В този случай е по-добре да стиснете зъби и да ограничите разходите си, но да наемете болногледачка, бавачка и т.н., а самата вие да продължите да изкарвате пари и да растете в кариерата. Много трудно ще ви бъде да се върнете обратно в професията и отново да извоювате успехи в нея, след като безропотно сте плувала по течението - гледала сте наследниците си вкъщи, въпреки че съществуват детски градини, или сте стояла с години край нечия постеля. В края на краищата човек може да помага на близките си и да се грижи всеотдайно за тях по най-различни начини.

* Искате да се посветите напълно на някого

Ако е мъж, нищо не ви пречи да го направите, без да спирате работа - научете се да съвместявате и едното, и другото. Що се отнася до това, че домакинята, облечена в халат, действа по-малко възбуждащо върху силния пол от преуспяващата във всичко елегантна жена - би трябвало да сте наясно по въпроса. Също така не особено интелигентно ще бъде да зачеркнете кариерата си заради децата. Нищо чудно, след като пораснат, те изобщо да не оценят жертвоготовността ви.

* Примамват ви в друга фирма с обещания за много пари

Разбира се, високата заплата е сериозен повод за смяна на работното място, но от друга страна, практиката показва, че безплатно сирене има само в капаните за мишки. Затова, ако ви съблазняват с купища пари, използвайки ги като главен и даже единствен аргумент, проучете подробно фирмата, разберете дали ще ви се наложи да работите извънредно, ще имате ли проблеми с отпуската, ще трябва ли да бъдете постоянно на разположение... Обмислете добре цялата събрана информация, преди да предприемете решителната крачка.

* Имате сериозни проблеми със здравето

Изкушението да захвърлите всичко и да се лекувате на спокойствие е голямо, но като правило подобна постъпка ще ви разболее още повече. А и цял куп физически страдания се преодоляват по-лесно, ако ги прекарате на крака и затънала в служебни ангажименти. Повярвайте, понякога работата наистина лекува! Освен това не забравяйте, че сериозните здравословни проблеми изискват големи капиталовложения, които няма откъде да намерите, ако сте "извън борда". По-добре си вземете медицинско, оздравейте и не позволявайте на болестта да ви раздели с една от радостите на живота - доброто работно място.

* Не желаете да работите заедно с бившето си гадже

Той вече не ви е партньор в любовта, а обикновен колега и тази смяна на ролите не бива да ви плаши. Научете се да не смесвате личния и деловия си живот и не драматизрайте факта, че ще трябва да контактувате от сутрин до вечер. Всъщност вземете пример от него - та той дори за миг не си е и помислял да напусне след раздялата с вас.

* Скарвате се с шефа или с някого от колегите си

Ако си мислите, че търканията, недоразуменията, скандалите с началството и колегите са ваш "специалитет", определено се лъжете. Това се случва на всички и навсякъде. Важното е да не изпуснете момента и навреме да оправите отношенията си. С колегите е най-лесно, а с шефа... При положение, че грешката е била ваша, извинете се, ако пък нямате никаква вина за случилото се - защо тогава да си тръгвате? Отсега нататък спазвайте дипломатична дистанция, вършете си работата и всичко ще е наред.

Напуснете, ако:


* Получавате унизително малка заплата.


* Не ви повишават, без да ви обясняват причината.


* Смятате, че работата ви е абсолютно безперспективна.


* Постоянно ви карат да се трудите извънредно.


* Атмосферата в колектива е лоша: оказват ви психически тормоз, разпространяват измислици зад гърба ви и т.н.


* Шефът ви е решил да ви вкара в леглото си.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign