Ако стресът ви кара да напълняватеЖивеете в постоянно напрежение, а килограмите ви надвишават с малко или с много нормата - за манекенски размери изобщо не говорим. Специалистите са доказали отдавна, че всекидневният стрес е един от главните виновници за надебеляването, а според най-нови изследвания, направени от д-р Илайза Епъл от Калифорнийския университет, той кара да пълнеят (най-вече в областта на талията) дори жени,  обречени от своето генетично наследство да бъдат стройни като фиданки. Точната причина? Нервните сривове, подтикващи нежния пол да похапва често или да изяжда големи количества храна - рефлекс, напълно обясним както от физиологична, така и от психологична гледна точка. И срещу който трябва да се борим на всички фронтове: като намалим калориите, контролираме апетита си и се грижим за своята психика.

Защо наблягате на захарта?

Върховите измерения на стреса, грижите и трудностите ни карат да опустошаваме цели кутии бонбони с една-единствена цел: да се почувстваме малко по-дoбре. Определено успяваме, понеже захарта има успокояващ и еуфоризиращ ефект. Но пък се отразява върху показанията на кантара.

Какво ни остава?

Да контролираме подобни моментни прищявки, обяснявани от учените с рязкото спадане на нивото на магнезия в организма. А както е известно, именно недостигът на минерала ни запраща в лапите на пълното изтощение някъде към 17 часа вечерта и ни подтиква да се тъпчем импулсивно с бонбони, сладолед или торти - красноречив израз на емоционалния хаос, царящ вътре в нас.

Мазнини "за запас"

Консумацията на въглехидрати води до засилено отделяне на инсулин, една от задачите на който е да помогне на магнезия да проникне в клетките и така да повиши самочувствието ни, обясняват ендокринолозите. Обратната страна на медала е в това, че инсулинът, чието отделяне започва с поглъщането на нещо сладко, ни наказва, като не допуска да усетим ситост. Заради него много заети жени похапват през целия ден и се тъпчат, без да си дават сметка какво правят и без дори да изпитват полагаемото се удоволствие. На всичко отгоре организмът реагира на стреса, създавайки благоприятни условия за надебеляване - става въпрос за това, че силното и продължително напрежение отнема от тялото жизненоважните магнезий и хром, които имат огромно значение за нормалното функциониране на нервната система.

За да не ни се прияжда сладко

Трябва ли да приемаме магнезий под формата на добавки? "Да", отговарят специалистите по хранене. И продължават с едно предупреждение: вземан самостоятелно, магнезият може да остане извън клетките и да накара организмът да се съпротивлява, реагирайки така, сякаш изпитва недостиг от него. За да не се случи нещо подобно, най-добре е минералът да се комбинира с витамин В6 - само тогава е сигурно, че ще успее да упражни благотворното си въздействие, нормализирайки настроението, съня, енергията, позивите да сядаме често на масата. Страшно важни неща непосредствено преди месечното неразположение и менопаузата. Работата е там, че резкият спад в нивото на естрогените увеличава степента на съпротивляемост на клетките спрямо магнезия и всички зрели жени започват да изпитват страстна любов към храната в този преходен момент от живота си.

Правилото "2 или 3"

Под въздействието на стреса нашият организъм излиза извън релси и рискът от напълняване става почти неизбежен. Разумният отговор на тази обреченост? Щадяща диета, подчинена на правилото "2 или 3". Което значи два или три пъти седмично риба, два или три пъти седмично обезмаслено сирене, два или три плода дневно, два или три пъти седмично невинно отклонение от режима, две или три парченца черен шоколад дневно, обясняват специалистите по хранене. Те смятат, че това е единственият начин да поощрим топенето на килограми, без да нанесем вреда на здравето си.

Антистрес меню

Заложете на бавните захари, засищащи задълго, и на протеините, които ликвидират бързо чувството на глад и се грижат за доброто състояние на мускулите. Не пренебрегвайте продуктите, богати на фибри, киселото мляко и сиренето, плодовете и зеленчуците. А за да успеете да се вталите, без да лишавате организма си от нищо, спазвайте четири важни правила:

1. Хранете се винаги на маса, в никакъв случай пред телевизора, на улицата, зад бюрото си. Яжте бавно, не четете, не мислете за своите проблеми. Когато човек е спокоен, той яде по-малко и по-добре храносмила.

2. Хапнете нещо в 16 часа. Не е задължително, но  желателно - следобедната закуска ще ви предпази от изкушението да се натъпчете до пръсване, след като стане време за вечеря.

3. Избягвайте готовите храни, ориентирайте се към засищащи протеини и бавни въглехидрати с източник варените картофи, сушените зеленчуци, пълнозърнестия хляб. Много важно е да консумирате и млечни продукти, тъй като е доказано със сигурност: калцият ускорява вталяването.

4. Ограничете кафето и сутрин го замествайте със зелен чай, а след хранене пийте билкови настойки с успокояващ ефект. Всички топли напитки трябва да се консумират без захар или подсладители, за да не се повиши нивото на инсулина в организма ви.

Акупресура и рефлексотерапия

* Стимулирайте многократно точките, намиращи се в края на всеки един от вашите пръсти (откъм дланта). За целта ги бодете лекичко с нокътя на палеца си.

* Обработете точките, разположени от горната страна на ходилата, във вдлъбнатината между първите и вторите пръсти. Масажирайте ги едновременно и с кръгови движения в продължение на 5 минути.

* Потупвайте горната част на гърдите си с две ръце. Вдишвайки - с върховете на пръстите, издишвайки - с цели длани. Най-малко 2 минути.

* Прекарайте двете си ръце през косата, после хващайте един по един отделните кичури и ги подръпвайте, за да отлепите скалпа от черепа. Своеобразният масаж по цялата повърхност на главата ви гарантира, че много скоро вълчият глад ще отстъпи място на доброто настроение.

* Протегнете ръце пред себе си и кръстосайте пръсти с длани, обърнати към тялото. После изтласкайте ръцете колкото се може по-напред. Направете същото и след като ги вдигнете над главата си. 3 пъти.

* Поставете длани върху затворените си очи и останете така 1-2 минути: трябва да усетите топлина.

* Четкайте многократно косата си - освен че ще отстраните праха и остатъците от стилизиращи продукти, вие ще активизирате циркулацията на кръвта в скалпа и ще се успокоите.

* Отпуснете всички лицеви мускули, като изиграете представата си за малоумно същество - отворете глупаво уста, гледайте изцъклено в пространството, клатушкайте глава. След 3 минути ще мислите не за ядене, а за нещо много по-приятно.

* Пуснете шепа морска сол в дълбок съд с топла вода и потопете краката си за 10 минути. Тялото ви ще се отпусне, грижите ще  отлетят някъде надалеч.

Богати на магнезий продукти с антистресов продукт:

* Кокосови стърготини - 74 мг/ 100 г
* Брашно с трици - 136 мг/ 100 г
* Пълнозърнест хляб - 81 мг/ 100 г
* Леща - 53 мг/ 100 г
* Бадеми - 250 мг/ 100 г
* Лешници - 150 мг/ 100 г
* Черен шоколад - 112 мг/ 100 г
* Нахут - 53 мг/ 100 г

Стрес и свръхтегло: как реагира организмът

* Надбъбречни жлези

Под въздействието на стреса те отделят хормона кортизол, отключващ конкретни реакции в цялото тяло.

* Кръв

След консумация на сладки храни нивото на инсулина, произвеждан от панкреаса, се повишава. Хормонът е много коварен: от една страна, помага на магнезия да нахлуе бързо в клетките, от друга - подтиква организма да складира мазнини. Оттук и трупането на килограми.

* Мозък

Като следствие от повишеното ниво на кортизола той:

- стимулира производството на невропептида Y, който ни подтиква да ядем още повече.

- реагира така, че отделянето на хормона серотонин, създаващ чувство на ситост, се нарушава. В резултат ние огладняваме често и се нахвърляме най-вече на сладкото.


Мастни клетки (адипозити)

В отговор на голямото количество кортизол тези клетки започват да отделят много по-малко лептин. тогава тялото минава на "икономичен" режим на действие и започва да складира всичко, доставяно му с храната.

6 Полезни съвета за желаещите да отслабнат

За да отслабнете по-лесно, съобразете се с хормоните с
и


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign