Какви били цветовете и платовете в библейски временаВ Библията често намираме информация за стиловете на обличане, за цветовете и платовете, от които били правени дрехите на хората, живели преди векове.

Вълна и лен

В библейски времена овцете били отглеждани основно заради вълната и млякото им. Само от няколко овце животновъдът получавал достатъчно вълна за облекло на семейството си. Ако имал повече овце, той продавал излишната вълна на местните производители на платове. Някои села и градове имали собствени текстилни гилдии. Още от древността стригането на овцете било съществена част от работата през годината. (Битие 31:19; 38:13; 1 Царе 25:4, 11)

"Синя прежда, пурпурна вълнена прежда"
(Изход 26:1)

В Свещената книга на много места се говори за различните тъкани, от които се правели дрехи, за цветовете и багрилата, както и за предене, тъкане и шиене. Основните материали били вълната, получавана от домашни животни и ленът, който е влакнодайно растение.

Лененият плат бил предпочитан за направата на дрехи. Растението било събирано преди да узрее. Стъблата били оставяни да изсъхват на слънце, след което се накисвали във вода, за да омекнат. След като изсъхвали, те били очуквани, а влакната - отделяни. Накрая влакната били изпридани на прежда за тъкане. Хората със знатно потекло и високопоставените служители предпочитали ленени дрехи.

От лена и вълната се получавали фини влакна, които били изпридани на нишки с различна дебелина. От получената прежда било изтъкавано платно. Преждите и изтъканите платове били боядисвани в различни цветове. След това платното било скроявано по желаните размери. Дрехите често били украсявани с бродерия, като в тях били втъкавани разноцветни нишки, което ги правелопо-красиви и по-скъпи. (Съдии 5:30)

Предене

Едно-единствено влакно, било то от лен, овча или козя вълна, е твърде слабо и късо, за да се използва. Затова няколко влакна били ускувани заедно, или изпридани, за да се получи прежда с желаната дебелина и дължина. Относно "добродетелната жена" в Библията се казва: "Протяга ръце към хурката, държи в ръце вретеното." (Притчи 31:10, 19) Тук се описва преденето, при което се използва хурка и вретено, които всъщност представляват два дървени инструмента.
В едната ръка жената държала хурката, около която бил намотан ленът или вълната. С другата ръка изтегляла няколко влакна, усуквала ги в нишка и я прикрепяла към кукичката или прореза в единия край на вретеното. В другия край на вретеното имало диск за тежест, който ускорявал въртенето. Жената завъртала вретеното и изпридала влакната на нишка с определена дебелина.
Готовата прежда се навивала на вретеното като на макара. Процесът продължавал, докато всичко, омотано около хурката, не се превърне в една дълга нишка, готова за боядисване или тъкане.

Боядисване

След като била изпредена и изпрана, вълнената и ленената прежда или изтъканото платно били боядисвани в някакъв цвят. Многократното потапяне в багрилото гарантирало по-наситен цвят. Накрая преждата или платното се изваждало и се изстисквало, за да се запази ценната боя за повторна употреба, след което материята се оставяла да изсъхне.
Тъй като нямали синтетични багрила, хората в древността изобретили трайни бои с изненадващо много нюанси, получени от растения и животни. Например жълтият цвят се получавал от бадемови листа и смелена нарова обелка, а черният цвят - от дървесната кора на нара. Червеният цвят се извличал от корените на броша или от вид насекоми. Синият цвят се получавал от растението индигофера. От комбинацията на пигментите на някои видове морски охлюви се получавали различни нюанси и цветове от пурпурно до синьо и аленочервено.
Колко морски охлюви били нужни за боядисването на една дреха? От всеки охлюв бил извличан толкова малко пигмент, че според едно проучване били необходими около 10 000 мекотели за боядисването на една дълга дреха или наметало в по-тъмен нюанс, подходящо наречен царско пурпурно. При управлението на вавилонския цар Набонид пурпурната вълна била 40 пъти по-скъпа от вълната с друг цвят. Тъй като в древността град Тир бил известен доставчик на това скъпо багрило, цветът бил наречен тирски пурпур.

Тъкане

Станът се използвал за тъкане на вече готовата прежда, от която се получавало платно с нужните размери, а от него се правели дрехи и други неща за домакинството. Нишките, разположени надлъжно, се наричат основа, а напречно разположените нишки - вътък. Вътъкът преминава последователно отгоре и отдолу на нишките на основата.
Станът, използван в библейски времена, представлявал хоризонтална рамка, разположена на земята, или висока вертикална рамка. При някои вертикални станове били закачани тежести към долните краища на основата. Такива тежести от древността са намирани на много места в Израел.
Тъкането било домашна работа, но в някои села всички домакинства заедно се занимавали с този занаят. Например в 1 Летописи 4:21 четем за "дома на онези, които изработваха фини тъкани", което явно било сдружение на занаятчии.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign