Тренирайте правилно, за да не навредите на здравето си


Решили сте да се заемете със здравето си? Чудесно! Но трябва правилно да прецените физическото натоварване, за да избегнете пренапрежение. След физически упражнения нетренираният получава мускулна треска. Ако физическият дискомфорт не е силен, това е нормално. Когато изпитвате тъпа болка в костите и ставите, значи сте се престарали. Това е минималната вреда, която може да нанесете на тялото си с тежки тренировки. При голямо натоварване може да разтегнете или да скъсате мускулни връзки, да загубите апетит, да получите спазми, депресия, хронична умора, варикозно разширение на вените, казва фитнестреньорката д-р Кристин Кобърн в списание "Хелт". Не е трудно да се избавите от неприятностите. За да не се пренатоварите, контролирайте пулса. Извадете от 220 възрастта си. От получената цифра извадете 50%. Полученото число трябва да е пулсът на първата тренировка. При следващите може да достигне 65%. Когато пулсът е по-висок, намалете темпото, ако играете аеробика, а ако сте на тренажор, намалете натоварването.
Занятията да не са по-дълги от 30-60 минути. Не правете няколко тренировки на ден. Една е напълно достатъчна. Най-добрият режим е 4-5 пъти седмично. В краен случай - 3 пъти, тоест тренировки през ден.
Ако се занимавате по-рядко, организмът успява да се възстанови и всеки път ще се наложи да почвате всичко от начало. Няма да напредвате, а мускулите ще болят. При една тренировка по аеробика обмяната на веществата се увеличава 2 пъти. И стои на повишено ниво 48 часа. Като тренирате през ден, поддържате висока обмяна на веществата, което е много полезно.
Когато сте прекъснали задълго, на първото занятие натоварването трябва да е по-малко, отколкото е било на последната тренировка, съветва докторката. В противен случай ще разтегнете или скъсате мускулни връзки.
Старайте се да се занимавате редовно. С тези препоръки правилно ще дозирате физическото натоварване, но знайте, че е необходим и контрол от треньор. Особено ако се занимавате на силови тренажори и сте поклонник на бодибилдинга.
Ако сте от нежния пол и вдигате прекалено големи тежести, менструацията ви може да спре поради нарушаване на хормоналния баланс. Възможно е да се появи остеопороза, варикозно разширение на вените.
В много от фитнесзалите работят треньори, ориентирани главно към заниманията за мъже. И често дават на дамите "мъжки" натоварвания, което е недопустимо, твърди докторката. Затова бъдете взискателни при избора на треньор. Преди да му се доверите, поговорете с жени, които са тренирали при него. Попитайте треньора за професионалното му образование. Най-добрият вариант е висше, свързано с физическа култура. Това означава, че той има представа и от анатомия, и от биохимия.
Бъдете нащрек при първите занятия. В началото и в края на тренировката всеки добре подготвен инструктор трябва да ви даде упражнения за разтягане на мускулите. На тренажора трябва да започнете с минимални тежести.
Следете дали по време или след тренировка се появяват болки в гърба, ставите, мускулите. Дори занятията да са правилно разчетени, натоварването може да се окаже прекалено тежко за вас и да ви докара неприятности, ако организмът изпитва недостиг на някои хранителни вещества, витамини, микроелементи.
Ако не взимате витамините С, Е, и бета-каротини, спортните занимания могат да доведат до депресия и хронична умора.
Физическите упражнения повишават обмяната на веществата и увеличават изработването на свободните радикали. Витамините помагат срещу вредното им въздействие.
Не изключвайте от храната си месото и млечните продукти. Белтъчините са необходими за работата на мускулите. Ако постъпват в недостатъчно количество с храната, организмът започва да изразходва резервните белтъчини и имунната система отслабва.
Не забравяйте, че храната трябва да е разнообразна. Яжте плодове, зеленчуци, зарзавати, риба, месо без тлъстини (най-добре варено), млечни продукти с ниска масленост. Полезни са оризът и едрозърнестият хляб. Откажете се от пушените продукти, колбасите, сладкишите.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign