7-те Най-големи вреди, които слънцето може да ни нанесе

Жестокото ултравиолетово лъчение, проникващо през озоновите дупки в атмосферата, носи вина за цял куп не само неприятни, но и опасни заболявания. Запознайте се със списъка на най-разпространените от тях.

1. Слънчево стареене

Прекалите ли със загара, кожата ви ще загрубее, ще изсъхне, ще изтънее и много по-бързо от отреденото от природата време ще се покрие с бръчки и/или пигментни петна. Работата е там, че от една страна, излишъкът от UV лъчи потиска синтеза на колаген и еластин - структурните протеини, които правят кожата стегната и гладка като коприна, и от друга засилва производството на свободни радикали, разрушаващи защитния липиден слой на епидермиса и клетъчните мембрани. Най-ужасното е, че последствията от непредпазливото почерняване обикновено се натрупват и могат да се проявят след 5, 10 и дори 30 години!

2. Слънчева депресия

Засяга не настроението, а имунитета, понеже коварният ултравиолет изважда от строя елитната защита на организма в лицето на високоспециализираните лимфоцити, като оставя на стража само така наречените празни клетки, които не са "обучени" в тънкостите на борбата с микробите. Добивайки перфектен шоколадов тен, вие се излагате на огромния риск да страдате от простудни заболявания през цялата зима.

3. Слънчева алергия

Достатъчно е да сложите бюстие с тънки презрамки и откритите участъци на кожата ви почервеняват, започват да сърбят нетърпимо, понякога се покриват с миниатюрни мехурчета. Диагнозата е ясна: фоточувствителност, тоест алергия спрямо UV лъчите, от която страдате не само вие, но и... кравите...
Пастирите отдавна са забелязали, че когато по поляните цъфти жълт кантарион, нещастните говеда се връщат в обора със слънчеви изгаряния. Оказва се, че това растение и изготвените на неговата основа кремове, балсами, настойки, спиртни екстракти засилват възприемчивостта на живите същества към ултравиолетовото облъчване. Затова бъдете крайно внимателни с козметиката, съдържаща аналогични растения.
Не по-малко опасни свойства притежават червеното вино, шампанското, сандаловото масло, хормоналните контрацептиви и тетрациклинът. Ако си имате работа с тях, крийте се от лъчите под чадър, носете затворени дрехи и широкополи шапки.

4. Слънчев нокаут

Топлинният удар възниква заради общото прегряване на организма по време на спортни игри на плажа, голямо физическо натоварване на открито, а също и в автобуса или в задушно, непроветрявано помещение. Слънчевият удар пък заплашва тези, които ходят с непокрита глава в жегите. За нас е важно, че двете разновидности се проявяват приблизително по един и същ начин и изискват еднотипни действия.
За приближаващото нещастие сигнализират силното главоболие, нетърпимата жажда, шумът в ушите, "мушичките" пред очите, позивите за повръщане, световъртежът, премаляването, нарушената координация на движенията, пребледняването, студената пот. Дишането и пулсът се учестяват, температурата рязко се повишава - до 40 С.

- Вашите действия:

* Седнете някъде на сянка и хлад, наклонете се напред и отпуснете ниско глава, за да нахлуе кръвта ви в мозъка. Напръскайте лицето си със студена вода и утолете жаждата си с охладен чай. После потопете памучен тампон в амоняк или одеколон и го поднесете.

* Ако не дай си Боже някой от близките ви припадне в горещината, облейте го с вода, поставете намокрена с вода кърпа на главата му или на местата, където минават големи кръвоносни съдове - страничните повърхности на шията или под мишниците. Можете да обвиете пострадалия в мокър чаршаф, но опитвайки се да смъкнете температурата, не му давайте аспирин или парацетамол. При загуба на съзнанието вследствие на топлинен удар не се занимавайте със самодейно лечение, а викайте бърза помощ.

5. Слънчева слепота

Офталмолози от Уискънсинския университет са установили как с течение на времето злоупотребата със слънчевите лъчи може да доведе до възрастова макулопатия - най-разпространената причина за загуба на зрението при старите хора. Оказва се, че заболяването се среща и при доста по-младите. Така например ненавършилите 40 години, които прекарват на слънце повече от 5 часа дневно през отпуската си, са изложени на два пъти по-голяма опасност, отколкото излежаващите се на плажа за по-малко от 2 часа. Английски изследователи пък твърдят, че ако половината от времето събираме тен с шапка на главата и качествени слънчеви очила, рискът да загубим зрението си на старини намалява с цели 58%.

6. Кръвотечение от носа

Появява се най-често през лятото - както заради изсушаващото въздействие на горещината върху нежната лигавица на носа, така и заради прегряването под палещите лъчи на слънцето или прекомерното гмуркане във водата.

- Вашите действия:

* Седнете на стол или шезлонг и леко се наведете напред - в никакъв случай не бива да лягате, тъй като в хоризонтално положение кръвта нахлува в главата, което означава, че ще потече още по-силно, при това по задната стена на носоглътката. На вас ще ви се струва, че всичко е свършило, но не е така.

* Непременно изплювайте кръвта, понеже гълтането ѝ може да доведе до стомашно разстройство и повръщане.

* Капнете в носа си някакъв съдосвиващ разтвор.

* Можете да се възползвате и от една рецепта на народната медицина. Ако кръвта шурти от едната ноздра, повдигнете нагоре ръката от нейната страна, а здравата притиснете с палец към носовата си преграда.

* Стиснете носа си с палец и показалец и останете така 10 минути, дишайки през устата, като едновременно с това приложите студен компрес - мокра носна кърпа или бучка с лед, завита в марля.

* Ако кръвотечението не спре след 15-на минути, викайте лекар!

7. Слънчево изгаряне

За да го избегнете, използвайте слънцезащитна козметика и наблягайте на ябълките, зелето, зеления лук, магданоза, боровинките - комплексът от биологично активни вещества с растителен произход в тях намалява значително чувствителността на кожата спрямо изгарящите лъчи. А преди да се отправите към плажа, хапнете нещо солено или пийнете чай с лимон - загарът ви ще стане по-равномерен.
При положение, че кожата ви е почервеняла, гореща и боли при пипане, веднага вземете нужните мерки. Най-важното е да не я мажете с растителни масла и мазни кремове, тъй като затрудняват топлообмена, а задачата ви е да помогнете на засегнатия участък да се охлади, за което има различни начини.

- Вашите действия

* Първи начин

Изстудявайте 5-10 минути (може и повече) увредената от слънцето кожа с помощта на кубчета лед, увити с чиста марля. Американските лекари препоръчват, докато болката не утихне, към мястото да се притиска завита в кърпа опаковка с дълбоко замразени зеленчуци.

* Втори начин

Намокрете сгънат на четири пласта бинт със студена вода или прясно мляко от хладилника и наложете компреса. После отмийте следите с памучен тампон, напоен с хладка вода. Повтаряйте процедурата на всеки три-четири часа.

* Трети начин

Народната медицина ви съветва да покриете увредените участъци от кожата си със зелеви листа, тънко нарязани краставица, суров картоф или ябълка. Киселото мляко пък е истинска класика.

* Четвърти начин

Докато неприятните усещания не изчезнат, откажете се от сапуна, одеколоните и парфюмите, понеже дразнят епидермиса, и намалете силата на водата от душа - няма защо да травмирате излишно вече пострадалата си кожа. По същата причина забравете за известно време за джакузито. До пълното заздравяване на изгарянията не се показвайте на слънце и пийте повече течности - особено полезен е зеленият чай.

* Пети начин

Направете си силна настойка от лайка и през няколко часа внимателно обтривайте засегнатите места.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign