Стил Рустик (рустика) Rusticus: Френска класика в интериора


Стил Рустик (рустика) и стил Прованс са най-популярните архитектурни и интериорни стилове във Франция.
Rusticus в буквален превод от латински означава „прост, груб, селски“. Това не трябва да Ви стряска, защото в простия, естествен начин на живот има много удоволствие и чар.

Представата за вечер край камината в планинска хижа, мирисът на дърво и усещането за топлия плетен шал, ароматът на билки докато лежиш на поляната, пясъкът под босите крака, намереното на брега камъче, което пазиш цяла зима и спомените от пътуванията извън града са свързани с рустика. Може би заради това е и любим на много от авторите на ръчно изработени продукти.

Природните материали, които се използват без допълнителна фабрична обработка, за да запазят натуралния си вид са много характерни за този стил и още една от причините за голямата му популярност.

Този стил в архитектурата и дизайна се характеризира с неполирани камъни, груби и понякога изкуствено състарени повърхности, едра текстура, дърво с изразен фладер.
В ръчната изработка се среща в едрите, меки плетива от вълна и памук, филцовите и ръчно тъкани продукти, някои техники на декупаж и пачуърк, използването на природни материали в близка до естествената им форма.

Обзавеждането със стари реставрирани мебели и антики е не само красиво и стойностно, но и екологично, тъй като не се изразходват ресурси за закупуване на нови артикули и не се запълват сметищата със старите. Няма нужда да купувате скъпи антики или мебели. Вдъхновете се и вие и погледнете старите си вещи с нови очи и проявите изобретателност.

Градината в стил рустик се характеризира с люлеещи се столове, пейки в различен стил, бронзови статуи, фонтани в различни форми и размери, редици от цветя и глинени саксии, деликатно извити къпални за птички, поднос с изрисувани цветя и плодове върху плетена дантела и градинска мебел от ковано желязо. Моравата е гладка с мощни акценти в ъглите на градината - храсти и растения с едро цъфтящи ярки цветове, а алеите са оформени с чакъл или речни камъчета.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign