Детските странности - как да реагираме правилно?


Съвсем неочаквано вашето малко и сладко момченце започва да си скубе косата, и то в буквалния смисъл на думата. След време оставя на мира растителността по главата си, но пък ви изкарва извън нерви, като си бърка постоянно в носа, без да обръща внимание на вашите забележки. Не се отчайвайте, а намерете начин да се справите с проблема.

Според детските психолози основната грешка на родителите е, че искат хлапетата да се държат като възрастни. За разлика от нас обаче те не могат да анализират поведението на големите и макар да разбират отлично всичко, което се случва в семейството, реагират емоционално на отношенията между мама и татко. Родителите смятат, че детето им е едва ли не длъжно да бъде щастливо, щом са му осигурили всичко необходимо. Нищо подобно - въпреки материалното благополучие, то може да се чувства пренебрегнато, необичано, ненужно заради това, че мама не му обръща достатъчно внимание или се кара постоянно с татко. След време невръстното създание започва да изпитва несигурност, става тревожно, нервно, затворено в себе си. И понеже малчуганите невинаги могат да дадат външен израз на своите душевни преживявания, единственият белег на безпокойството и стреса им стават техните действия. За жалост родителите обикновено не забелязват тревожните сигнали или пък ги тълкуват неправилно.

Какво съсипва психиката на детето?

* Недостатъчното общуване с мама и татко.
* Грубото отношение.
* Пренебрегването на чувствата му.
* Разводът и съпътстващите го скандали.
* Постоянните критики и забрани.
* Физическото насилие.
* Липсата на твърд режим на хранене и сън.
* Непрекъснатите забележки в присъствието на други хора.
* Подигравателното отношение към способностите му.

Дъвче ръкава си

Защо го прави?

Защото нервничи, спи му се, отегчено е, а това му помага да се успокои. Някои деца клатят главата или крака си, други смучат палец, усукват кичур коса около пръста си.

Правилната стратегия

Ако наследникът ви е общителен, лесно се заиграва сам и дъвче ръкава или смуче палеца си само от време на време, не се притеснявайте. Прави ли това на улицата, помолете го тихо да престане. В никакъв случай обаче не му се карайте и не го наказвайте - ще предизвикате у него реакция, обратна на желаната, тоест ще се изнерви още повече. Бъдете сигурни, че след известно време сам ще се отърве от досадния навик, но не очаквайте това да стане изведнъж: повечето деца до 6-годишна възраст не могат да се разделят окончателно с нервния тик, особено когато са болни или пък трудно се приспособяват към нови ситуации. Специалистите съветват родителите да поощряват усилията, полагани от хлапето, с подходяща награда: ако издържи цял ден, без да смуче ръкава си, ще получи нова играчка, книжка, посещение в цирка.

Кога да потърсите помощ?

Когато въпреки усилието ви малчуганът не спира да търси успокоение в натрапчивата си привичка.

Дърпа етикетите на дрехите си

Защо го прави?

Кожата му е свръхчувствителна и твърдите етикети, пришити от вътрешната страна на дрехите, го дразнят. До такава степен, че понякога се налага родителите да му обуват чорапите наопаки, за да не раздразнят шевовете нежния епидермис на краката.

Правилната стратегия:

Най-лесното решение е да изрежете внимателно етикета в близост до шева. Обличайте детето в меки естествени материи, но постепенно преминете към не толкова щадящи тъкани - наследникът ви не може да ходи цял живот с трикотажни дрехи.

Кога да потърсите помощ?

Щом кожата на хлапето започне да се възпалява от съвсем безобидни неща, например от допир с вода.

Пипа половите си органи

Защо го прави?

При кърмачето става въпрос за любопитство - с всеки изминал ден то открива тялото си. При по-голямото дете е признак на притеснение: трудно се сприятелява с връстниците си, тревожи се да не загуби своите родители. По принцип нервното напрежение се засилва в присъствието на повече хора.

Правилната стратегия

Установете кога прибягва към пипането - може би преди посещение при лекаря или в други стресиращи моменти. Изходът? Постарайте се да успокоите хлапето, като отвлечете вниманието му. Ако е навършило 4 години, обяснете му спокойно и твърдо, че има неща, които не бива да се правят. Най-важното от всичко е да не го карате да се срамува и да се чувства виновно.

Кога да потърсите помощ?

Ако лошият навик не изчезне след 6-7 годишна възраст.

Крие се под масата в присъствието на чужди хора

Защо го прави?

Защото му е скучно. Или пък има богато въображение и си представя, че се намира във вълшебна пещера, осигуряваща му пълна безопасност.

Правилната стратегия

Хлапето се е скрило под масата, за да си играе, и не притеснява другите? Оставете го на мира. Досажда на възрастните? Тихо, но строго го помолете да излезе оттам. Вашият наследник не се чувства комфортно в ресторант или на гости и търси спасение под масата? Не го водете на шумни места. Поиграйте вкъщи "на гости", поговорете си за добрите и лошите маниери.

Кога да потърсите помощ?

Когато малчуганът започне да се държи истерично.

Яде само храни с определен цвят

Защо го прави?

От една страна, съществува вероятност организмът на детето ви действително да има непоносимост към определени храни. От друга обаче, то може да иска да ви докаже, че е голямо и решава само. Според педиатрите мъничетата чувстват инстинктивно какво им е нужно, затова родителите не бива да са прекалено строги към тях.

Правилната стратегия

Щом наследникът ви не е алергичен и няма проблеми с храносмилането, позволете му да яде това, което харесва. Не забравяйте редовно да му сервирате сирене, извара, мляко, бяло пилешко месо, карфиол, пълнозърнест хляб, банан - те доставят на подрастващия организъм почти всички необходими вещества. И никакви лакомства между отделните хранения: огладнее ли много, ще забрави за капризите си.

Кога да потърсите помощ?

В случай, че изостава от нормите за ръст и тегло на своята възраст, или пък страда от анемия.

Не може да заспи без биберон

Защо го прави?

Действа му успокояващо - мъничето асоциира биберона с кърменето, с чувството на спокойствие и сигурност. По същия начин може да смуче края на завивката, ухото на плюшеното мече, палеца си.

Правилната стратегия

Не го отказвайте насила от навика, не мажете пръста му с люто, не го заплашвайте - ще стане по-лошо. По-добре сложете любимата играчка до него, разкажете му приказка за лека нощ, погалете го. Дръжте се спокойно, обръщайте му повече внимание, хвалете го, за да се чувства обичано и защитено.

Кога да търсите помощ?

Ако и през деня е нервно и неспокойно.

Изпада в безпричинна истерия

Защо го прави?

Съвършено неочаквано хлапето хуква да бяга, крие се, започва силно да плаче, после изведнъж се успокоява, без да може да обясни какво го кара да постъпва така. Според педиатрите поведението му е начин за освобождаване от натрупаното нервно напрежение.

Правилната стратегия

Оставете го да се наплаче, да излее чувствата си. Но все пак се опитайте да разберете причината за подобни негативни реакции.

Кога да търсите помощ?

В случай, че нервните изблици зачестят.

От време на време буйства и чупи

Защо го прави?

Агресията е присъща на всеки човек, но ако детето я проявява твърде бурно, това означава, че свободата му е била потискана дълго време. Сигурно постоянно му забранявате нещо или пък чувства незаслужена обида.

Правилната стратегия

Дайте си сметка дали в семейството ви царят спокойствие и разбирателство, или пък преобладават пререкания на висок глас, скандали. Физическата активност помага много за снижаване нивото на агресия, така че подтиквайте детето си да играе повече.

Кога да потърсите помощ?

При положение, че поведението на хлапето стане неуправляемо.

Харесва дрехи и играчки, несвойствени за пола му

Защо го прави?

До 3 години мъничетата не осъзнават напълно разликата между мъжете и жените, затова няма нищо страшно, ако си играят както с кукли, така и с камиончета.

Правилната стратегия

За да помогнете на наследника си да осъзнае своя пол, напомняйте му го от време на време, обличайте го подходящо. Галените имена, с които го наричате, трябва да са подчертано женски или мъжки.

Кога да потърсите помощ?

Ако след навършване на 4-5 години детето продължава да се държи така сякаш не знае дали е момче или момиче.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign