Зехтинът намалява риска от сърдечни болести


През горещите летни дни няма по-добро ястие от прясната зеленчукова салата. Зеленчуците са богати на витамини и минерали, и са отличен съюзник на нашето здраве. А за да направите салатата още по-здравословна и вкусна, подправете я със зехтин.

Ново изследване в тази област още веднъж подчертава ползите от консумацията на зехтин. Според новото изследване са достатъчни 2 супени лъжици зехтин дневно, за да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.
Испански изследователи в продължение на 13 години изучавали хранителните навици на 40 622 души, мъже и жени, на възраст от 29 до 69 години. Тяхната цел била да открият какъв ефект има зехтинът върху смъртността. Докато траело изследването, са починали 2000 души, от които 956 човека са починали от рак, а 416 вследствие сърдечна болест.

Резултатите от изследването, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition показват, че жертвите на сърдечни заболявания са сред лицата, които консумирали най-малко зехтин. От друга страна, при тези, които имали навика да консумират 2 и повече супени лъжици зехтин дневно, рискът от смърт, причинена от сърдечни проблеми бил с 44% по-малък.
Предишни изследвания показват, че зехтинът помага и за намаляване на риска от инсулт.
Освен за здравето, зехтинът е полезен и за красотата ни. Препоръчваме Ви да прочетете и: Полезните свойства на зехтина: 7 Рецепти за красота.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign