Летящата дама, или чистене по американски

Системата "Флай лейди", създадена през 1999 г. от Марла Кели, има за цел да организира всекидневната домакинска работа така, че да не поглъща почти цялото време и сили на нежната половинка на човечеството. Емблемата ѝ изобразява пърхаща фея, а абревиатурата FLY означава Finally loving yourself ("Най-после обичам себе си"). Нейната създателка е убедена, че високото самочувствие и вярата в собствените сили са много по-важни дори от най-чистия дом.

Историята на Марла се вписва идеално в прословутия мит за американската мечта. Съпруга на юрист, която не обича скучната и уморителна домакинска работа, тя измисля интелигентен начин за поддържане на семейното огнище, не изискващ много усилия и време. И после създава своя страница в Интернет, в която редовно публикува практичните си съвети. Само за няколко години броят на читателките ѝ стига 250 000.
Как започва всичко? Уморена от непрекъснатия безпорядък вкъщи, Марла се зарича от 1 януари 1999 г. да води нов живот. Решава да започне от нещо съвсем дребно - всяка вечер да лъска до блясък умивалника и кухненския плот. След месец към този полезен навик прибавя втори, после трети. В резултат домът ѝ се преобразява, а полезните привички стават все повече и повече. Така се ражда системата "Флай лейди", според която, за да приведем жилището си в ред, са ни нужни само 15 минути дневно.

Основните принципи

1. Малки стъпки

Това е най-важното. Не е нужно всичко да се свърши наведнъж, а лека-полека, без излишно напрежение. Затова навийте часовника да звънне след четвърт час и спрете, дори да не сте свършили цялата работа. Ще продължите утре.

2. "Горещи" зони

Това са местата, където най-бързо се създава безпорядък: кухненския умивалник и масата за хранене, ниската масичка в хола, бюрото, закачалката в антрето. Всеки ден отделяйте по 5 минути, за да ги сложите в ред.

3. Рутинни дейности

Към тях спадат нещата, които задължително трябва да свършите през деня. Освен домакинстването, тук влизат и грижите за себе си.

Сутрин: оправяне на леглото, тоалет, гримиране, оформяне на косата. дори да не ви се налага да излизате от къщи, трябва да изглеждате добре.

След работа (по избор):

* 15 минути - съберете всичко ненужно и го изхвърлете

* 15 минути - почистете една от зоните на дома си

* пуснете пералнята, пригответе вечерята.

Накрая:

* измийте съдовете
* изтъркайте до блясък кухненската мивка
* почистете печката
* сложете в торба боклука, за да го изхвърлите на сутринта
* пригответе дрехите и обувките си за другия ден
* подредете "горещите" точки
* заемете се със себе си (душ, сваляне на грима, нощен крем)

4. Почиствайте редовно

Не позволявайте домът ви да потъне в прах и мръсотия. Щом вчера сте измили умивалника с препарат, днес можете само да го минете отгоре с гъба.
Така ще си спестите много време.

5. "Не" на ненужните вещи

Когато подреждаме вкъщи, губим около 90% от времето си с вещи, неизползвани от години - дрехи, които не носим, стари сервизи, купища списания, счупени закачалки. Истината е, че мястото им е на боклука. Освобождаваме ли се от време на време от тях, ние непременно ще установим, че ни е много по-лесно да поддържаме в ред жилището си.

6. Седмичен график

Разделете дома си на четири работни зони, всяка от които да чистите за 15 минути всеки ден от понеделник до петък - за една седмица се събират общо 1 час и 15 минути, което е повече от достатъчно.

7. Уикенд

Край на уморителното чистене в събота и неделя. Дните са предназначени само за почивка, разходки и срещи с приятели.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign