Марокански стил в интериора: Ключ към магията на уюта


С няколко официални езика, Мароко е кръстопът на много култури и стилове. Екзотичната и пищна мароканска култура е намерила пълнокръвно отражение и в начина, по който местните хора подреждат своите домове и градини.


Традиционният марокански стил е комбинация от африкански, средиземноморски и арабски мотиви. Интериорът в марокански стил обединява в себе си най-добрите и импулсивни черти от всяка култура. Разнообразен, но без да е изморителен, живописен, но не и крещящ, той подхожда за тези, които обожават нестандартните решения в интериорния дизайн.Изключителен колорит, пъстрота и уникална комбинация от традиционен фолклор и модерни акценти характеризира космополитната атмосфера на съвременните марокански домове. За западните култури, мароканският интериор до голяма степен олицетворява представата за интериора, в който Шехерезада е разказвала своите увлекателни приказки. Всеки може да потъне в безвремие и да се отдаде на наслада, сред небрежния разкош и уютния комфорт на мароканския интериор.
Мароко и неговата култура често са извор на вдъхновение за художници, писатели и хипита. Мароко може да се разгледа като един пленителен оазис. В последните години мароканския стил в интериора започва да става все по-популярен, заради своето обаяние и магия.Тук може да намерите няколко лесни за прилагане идеи как да доведете мароканската магия в интериора на Вашия дом.
  • Изберете различни и ярки цветове за боядисването на стените и за мебелите. Червеното, зелено и синьо, вдъхновени от Средиземно море, а също цветовете на пустинята – жълто, оранжево, златисто и сребро са най-подходящи, за да постигнете традиционния пъстър и колоритен стил на мароканските домове.
  • Създайте тропическа атмосфера, като “внесете” градината си вътре в стаите. Използвайте големи екзотични растения като палми и фикуси.
  • За настилката на пода изберете теракотени плочки в някои от “пустинните” цветове. Подходящ вариант са и каменните плочки, които ще създадат усещане за непретенциозност и небрежен шик. Много “мароканско” е да облицовате стените на дома си с пъстра мозайка или разноцветни малки плочки.
  • Използвайте цветни ефирни завеси за преграждане на пространството в стаите. Изберете красиви платове с бляскави нишки и аранжирайте по няколко пласта като букет.
  • Акцент е мароканските къщи са световно известните марокански лампи. Може да ги поставите на масата или да са свободно стоящи до канапетата. Марокански осветотелни тела се отличават от всички друга в света. Те се изработват ръчно на претъпкана медина в Маракеш и са гордостта на занаятчиите. Талантливите майстори умело изработват своите лампи, потопени в пикантните аромати на пазара и заобиколени от хипнотизатори на змии.
Независимо дали Вашата амбиция е да се създаде цялостен марокански интериор или просто да внесте няколко екзотични марокански акцента, то знайте, че домът Ви ще се радва на много по-интересна и загадъчна атмосфера.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign