За какво ни предупреждават сънищата, които сънуваме?

Плод на човешкото подсъзнание, те разкриват както най-добре прикритите ни страхове, така и нашите дълбоко спотаени желания. Всички сънуваме, дори по няколко пъти на нощ, но не всички и невинаги си спомняме какво точно. Според психоаналитиците, начело с Фройд, виденията, съпътстващи преминаването от днешния към утрешния ден отразяват непознати и за самите нас страни на личността ни, затова, научим ли се да ги анализираме правилно, ще разполагаме с огромно количество информация за себе си. Тя пък ще ни подскаже дали не е наложително да променим нещо в мислите и поведението си, за да се радваме на по-големи успехи в живота и да сведем провалите си почти до нулата.
Тълкуванията на някои от най-често срещаните сънища, с които ще ви запознаем, нямат нищо общо с шарлатанството и суеверията, а са плод на дългогодишни проучвания на психолози, известни в целия свят. Първото нещо, което те ви съветват е - щом се събудите сутрин да побързате да си спомните всички подробности и чак тогава да направите справка с нашия, напълно различен от другите съновник.

Кръстопът

Налага се да вземете някакво важно решение, но не намирате сили за това. Ако забележите накъде сочат пътните знаци и какви точно са те (забранителни, разрешителни, ограничителни), нищо чудно изведнъж да проумеете посоката, в която трябва да поемете.

Рана

Означава две неща: или се чувствате оскърбени и предадени от близък човек, или пък сте наранили жестоко някого и сега се измъчвате от силно чувство за вина.

Синьо

Това е цветът на небето и рая, символизиращ чистотата, верността, интелекта и интуицията. Ако сънищата ви са оцветени предимно в синьо, вие очевидно сте свръхемоционална личност.

Слепота

Хората, които се чувстват изолирани от истинския живот и от себеподобните си, често сънуват, че са слепи. Нощното видение може да бъде и сигнал, че не бива да си затваряте очите за наболял проблем, който ще трябва да решите с цената на големи психически и физически усилия.

Мъгла

Издава вашите съмнения, несигурността в собствените качества и невъзможността да се реализирате. Ако сънувате мъгла в началото на поредния си любовен роман, вие май изпитвате както незадоволеност от връзката, така и съмнения в чувствата - вашите и на партньора.

Дърво

Понеже дърветата свързват земята (т. е. материалното) с небето (т. е. духовното начало), психолозите обикновено им придават някакво религиозно значение или ги асоциират с моралната сила, жизнеността, психическата стабилност, семейството. Сънували сте дърво? Веднага се запитайте дали не искате връзката ви с партньора да се задълбочи още повече.

Топлина

Или сте влюбени, или напрегнати, изнервени, разгневени, побеснели от нещо. Топлината може да бъде и знак, че трябва да се пазите от сериозна опасност в близко бъдеще.

Играчка

Искате да се върнете към детската невинност и чистота или се опитвате да поставите под контрол
хора, които ви се изплъзват, манипулирайки ги така, сякаш са най-банални играчки, попаднали в ръцете ви.

Снимка

Видите ли заснето лицето на човек от вашето близко обкръжение или на колега от работата, внимавайте много - въпросната личност се стреми да ви измами.

Изгубвате се
Посланието на съня е ясно: липсва ви достатъчна увереност в себе си, освен това наскоро сте взели неправилно решение, с което сте навредили някому.

Закъснявате

Насън пристигате със закъснение на изпит или на любовна среща? Значи не вярвате в себе си и се страхувате, че животът изтича като пясък между пръстите ви.

Сънувате, че сте невидими

Очевидно се срамувате от нещо конкретно и имате ниска самооценка както по отношение на своята външност, така и на интелекта си.

Катерите се

Сънят ви е зареден с много положителни послания. Вие сте амбициозна личност, която упорито се издига по социалната стълбица, без да жали време и усилия, използвайки само почтени средства.

Змия

Или изобщо нямате интимен живот и това ви измъчва, или възнамерявате да скъсате с човека до вас. В по-друг контекст змията може да символизира мъдростта, дълголетието, завидното здраве.

Падане, пропадане
Класическият сън - няма човек, който да не се е сгромолясвал в бездна, докато спи, издава вашата несигурност и страх, че може да изпаднете в немилост.

Нож

Според Фройд подобен сън издава сексуална незадоволеност или конфронтация с човек, когото не смеете да предизвикате открито в реалния живот.

Летене

Фройд твърди, че насън летят хората с повишено либидо, търсещи удоволствията на плътта до най-дълбока старост. Според неговите последователи летенето означава и стремеж към интелектуално или духовно извисяване.

Градина

Символизира вашия интимен свят. Ако е изоставена и буренясала, налага се да въведете ред в сърцето си и да направите своя избор измежду няколко човека. При положение, че в нея не расте нищо, на вас просто ви е скучно с житейския спътник. Щом я опасва висока ограда - май имате проблеми със секса.

Ключ

Психоаналитиците го смятат за символ на сексуалното желание, но ключът, видян в сънищата, е и начин да признаете пред себе си, че трябва да се преборите с множество препятствия по пътя към набелязаната цел.

Зима

Вие се намирате в края на конкретен цикъл от своя живот - например излизате от пубертета или приключвате любовен роман.

Животни

Мишката издава страха ви да не попаднете в капан, пеперудата - вашето направо болезнено непостоянство, овцата - глупавата ви покорност, вълкът - пристрастеността към секса.

Бременност

Жените, които искат да имат поколение, да започнат живота си от нулата или пък да реализират някаква свръхамбициозна цел, често се виждат като бременни насън.

Таван или мазе

Според психоанализата таванът символизира съзнанието, а мазето - подсъзнанието и инстинктите. Сънят, че се качвате на тавана, ви подтиква към мъдро и безпристрастно решаване на проблемите, а този, че слизате към мазето, ви подсказва да разчитате най-вече на шестото си чувство.

Глад

Сънувате, че сте много, много гладни? Вие очевидно изпитвате силна жажда за власт, пари, себеутвърждаване.

Вода

Тя представлява емоционалния свят на човека. Ако е застояла, очевидно живеете без близко същество до себе си или намирате настоящия си любовен живот за трагично скучен. Ако повърхността на водата се вълнува, ставате лесна плячка на силни емоции и страсти. При положение, че течението се спира от дига или някаква друга преграда, криете, и то много умело, чувствата си.

Огън


Той може да изгаря и унищожава, но може и да пречиства. Сънят ви внушава да не се предоверявате на настоящия си партньор, тъй като е склонен към предателства и изневери.

Замък

Ако сте вътре, значи се чувствате натясно в личния си живот. Ако се опитвате да влезете със сила - искате да покорите нечие сърце, но не срещате взаимност.

Луд човек

Това сте самите вие - наивни и неопитни. Сънят ви съветва да проявите крайна предпазливост, ако се готвите да смените работното си място, дома, партньора.

Мъртвец

Видите ли близък човек или познат, който наскоро е починал, няма съмнение, че най-съкровените ви желания ще се изпълнят в максимално кратки срокове.

Коса

Дългата грива олицетворява нуждата от чувствени ласки и нежност. В същото време, ако сънувате, че излизате от фризьорски салон с ужасна прическа на главата, вие определено се страхувате, че ще загубите работата, семейството, любовта си. Щом косата ви пада насън, това е знак за силно безпокойство и сериозни проблеми със здравето.

Лунен съновник

Защо сънуваме кошмари през нощта?

Хипнагогия - Творческият "буден" сън

10 Интересни факти за съня

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign