10 Велики любови в литературата


Литературата е огледало на нашия живот. Много велики автори разказват истории, в които всеки от нас ще намери причина да заплаче, да се усмихне, да мечтае...Истории за любовта, за раздялата, за радостта и болката от това велико чувство...
Представяме Ви 10 любовни истории от литературата. От произведения, които може би сте чели, а ако не сте, си заслужава да прочетете:

1.Ромео и Жулиета

Най-великата любовна история, надживяла вековете... Любовта на Ромео и Жулиета от безсмъртното произведение на Уилям Шекспир. Тази любовна история в рими прави двамата млади влюбени символ на вечната и чиста любов, която преминава всички препятствия и не се страхува дори от смъртта. Една тъжна история, която завършва с думите: "И до днес светът не знае любов по-чиста и съдба по-клета от тази на Ромео и Жулиета."

2.Елизабет Бенет и Мистър Дарси

Едва ли има жена по света, която да не е чувала или чела великолепният роман на Джейн Остин "Гордост и предразсъдъци". Този роман се счита за основоположник за съвременния жанр "любовен роман".
"Общоизвестна истина е, че всеки млад мъж трябва да си вземе съпруга". С тези думи започва своята история Джейн Остин, за да ни потопи в един свят, изтъкан от срещи, раздели, интриги и бляскави балове, за да проследим перипетиите на двамата герои - прекрасната Елизабет и гордият мистър Дарси, които още не знаят, че понякога последният човек, с когото искат да бъдат, е единственият, без когото не могат...


3.Скарлет О’Хара и Ред Бътлър

Една вълнуваща история за трудната любов, пресъздадена в безсмъртното произведение "Отнесени от вихъра" на Маргарет Мичъл. Историята на една силна жена и един влюбен мъж...История, която ни кара да вярваме, че всичко на този свят - обществен строй, порядки, начин на живот могат да бъдат отнесени от вихъра, за разлика от една силна любов...


4.Джейн Еър и Мистър Рочестър

Романът "Джейн Еър" на Шарлот Бронте ни прави съпричастни към историята на двама души, различни по произход, но свързани от една голяма любов. Бедното сираче Джейн Еър, се влюбва в своя работодател - богатия и циничен Едуард Рочестър. Много препятствия и тайни ще попречат на този съюз, но авторката ни кара да повярваме в силата на любовта, която преодолява всичко, за да възтържествува и да ни убеди в съществуването на един по-добър свят.

5.Меги и отец Ралф де Брикасар

"Птиците умират сами” на Колийн Макълоу разказва за историята на клана Клиъри, новозеландски заселници, и невъзможната любов между Меги и свещеника Ралф де Брикасар. Историята започва в началото на 20-те години на миналия век, когато семейство Клиъри заминава за Австралия, за да поеме грижите за фермата на богатата си леля Мери Карсън. В "Дрогида" Меги израства под духовното наставничество на отеца. Това е само началото на изпепеляващата им страст, продължила 40 г. и въвлякла в стихия от драматични събития три поколения.
Млад и красив, отец Ралф се поддава на амбицията си и приема завещание на църквата от богатата Мери Карсън. Наследството повишава Ралф в йерархията на църквата, но отнема на наследниците на Мери полагащото им се богатство.
Меги, внучката на Мери, расте невероятно красива. Отец Ралф попада в плен на забранената красота, но не може да се откаже от нея. Двамата споделят тайната и опасна страст, която ще се окаже по-голяма от вярата и любовта към църквата.
Забранената любов възкръсва, когато амбициозният архиепископ Ралф дьо Брикасар и Меги Клиъри О'Нийл се събират отново. Любовниците са хванати в капана и трагедията на Втората световна война. Ала съдбата ги среща след 10 години раздяла. От разбитите улици на опустошена Италия до безбрежието на австралийските полета, тази епична романтична история продължава. Тя се превръща в незабравимо пътешествие в сърцата и разума на двама души, които се обичат страстно, но са разкъсвани между чувствата и дълга си.


6.Ноа и Али

Героите от "Тетрадката" на Никълъс Спаркс ще изживеят една бурна, не винаги лесна, но със сигурност истинска любов.
Ноа Калхун се е завърнал в Северна Каролина след края на Втората световна война, преследван от спомена за момичето, което е изгубил преди повече от десетилетие. Ели Нелсън, жена от висшето общество, скоро ще се омъжи за обещаващ млад адвокат, но не може да спре да мисли за момчето, което преди много време е откраднало сърцето й. Така започва историята за една любов, която е толкова упорита и дълбока, че може да превърне трагедията в триумф и дори има силата да сътвори едно чудо.

7.Кати и Хийтклиф 

Романът "Брулени хълмове" на Емили Бронте е една творба, която с въздействаща сила описва необикновени, бушуващи страсти в противоречивата същност на човешката природа. Бурната любов между Катрин и Хийтклийф е противоречива, опустошителна и...трагична...Тя ще ни накара да забравим моралните оценки и да си напомняме, че всички слабости не са ни чужди, защото ако не правим грешки, няма да сме хора...


8.Робин Худ и Лейди Мериън

Робин Худ – безстрашният разбойник, който живее в Шеруудската гора заедно с другарите си и ограбва богатите, за да помага на бедните. Всички обичаме този герой. Той е любимец и на писатели, и на режисьори. Мнозина са писали за него, той е герой на голям брой филми.
Но "баща" на любовната история на Робин Худ и лейди Мериън е Роджър Ланселот Грийн.
В края на ХХ век Дженифър Робърсън пише романтична дилогия за любовта на сър Робърт Локсли и лейди Мериън: "Lady of the Forest" (1992) и "Lady of Sherwood" (1999).

9.Амбър и Брус, лорд Карлтън

Тази любовна история е покорила милиони читатели по света. Едва 25-годишна, Катлийн Уинзор създава историческия роман "Вечната Амбър", който заема достойно място сред световната класика и сбъдва най-романтичните копнежи на всяко женско сърце.
Историята на една жена, безскрупулна и обаятелна. Войните, пожарите, чумата, дворцовите интриги – всяко изпитание сякаш прави Амбър по-силна и целеустремена. Тя съумява да остане вярна на голямата си любов - лорд Брус Карлайл, през целия свой бурен път към върха.

10.Тарзан и Джейн 

Тарзан е дете, отгледано от маймуни в африканската джунгла. Книгата "Тарзан на маймуните" (Tarzan of the Apes) с автор Едгар Райс Бъроуз е публикувана през 1914 г. Оттогава по нея са направени десетки филми и има няколко продължения на книгата.
Тарзан е син на благородници, които загиват, атакувани от лъв, а Тарзан, който по това време е бебе, бива отгледан от вид маймуни, наречени Мангани, неизвестни на науката. Името Тарзан означава Белокожият, но неговото английско име е Джон Клейтън, лорд Грейсток. Той среща млада американка, Джейн Портър и се влюбва в нея. За кратко отива в Америка, но е отвратен от цивилизацията и нейния фалш и двамата с Джейн се връщат в Африка.


На всички почитатели на любовната проза препоръчваме: Всичко за любовните романи в Start.bg.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign