Магията на докосването


Живеем в свят, в който хората са забравили силата на докосването и жадуват за контакт, който да им донесе спокойствие, допир, който да ги насърчи и докосване, което да накара тялото им да трепери. В желанието си да останем в крак с динамичното ежедневие, забравяме да се радваме на дребните удоволствия.
Докосването е много повече от обикновен контакт с кожата. Това е първият език, който научаваме и остава едно от най-богатите средства за изразяване на емоциите.


Магията на докосването в нашето ежедневие

Искате ли да направите добро дело? Протегнете ръка и докоснете някого. Може би не вярвате, но само един малък допир може да направи красиво нечие ежедневие. Всички ние имаме нужда от докосване, независимо дали е под формата на окуражаващо потупване по гърба, приятелска прегръдка, страстна целувка, романтично погалване или релаксиращ масаж. Никога не подценявайте значението на позитивното докосване, защото:

Успокоява след напрегнатото ежедневие.
Само едно нежно докосване може да прогони негативните вълнения и тревожността, сякаш никога не са съществували. Допирът забавя ритъма на сърдечната дейност и намалява нивото на кортизол, хормонът на стреса, така че в резултат на това ни успокоява и действа релаксиращо.

Носи усещането за доверие и надеждност.
Когато едно бебе плаче, ние инстинктивно го поемаме в нашата прегръдка, за да спрем неговите сълзи, защото дълбоко в себе си всеки от нас знае специалният ефект на докосването и колко той може да допринесе за това да се чувстваме сигурни и спокойни. По време на контакта, нашето тяло излъчва окситоцин, който предизвиква чувство за доверие и стимулира сближаването.

Подкрепя ни и изразява съчувствие.
Докосването предава и съощения от рода на "Тук съм, с теб съм" или "Много съжалявам".Е, следващия път, когато най-добрата Ви приятелка е разстроена от любовен проблем, детето Ви е разочаровано от лошата оценка в училище или Вашата колежка тъгува заради смъртта на близък човек, всичко, което трябва да направите е да ги докоснете леко и да ги прегърнете. Тялото ще интерпретира правилно това докосване и ще предаде желаното послание.

Намалява болката.
Помните ли, когато бяхте малки, при всяко падане или удар инстинктивно поставяхте ръка върху удареното място? Сигурно сте забелязали, че котато Ви боли корем, незабавно слагате длан върху него. Допирът има силата да намалява болката. Изследванията показват, че прегръдките, докосванията и милувките намаляват болката, особено ако идват от страна на любимия човек.

Намалява стреса и подобрява имунитета.
Сигурно сте чували, че стресът е основният причинител на много болести, защото тревогата и напрежението намаляват имунитета. Но хората винаги са познавали природното лекарство срещу стрес - докосването. Логиката е проста: намаляването на стреса и тревожността води до по-добър имунитет, а оттам и към по-добро здраве.

Ще Ви подари спокоен сън.
Случвало ли Ви се е след изпълнен със стрес работен ден да потънете в прегръдката на любимия и да заспите като бебе? Бъдете сигурни, че щеше да Ви бъде трудно да заспите, ако до Вас не стои любимият човек. Но освен на партньора, не забравяйте да кажете "Благодаря!" и на докосването, защото "то" е виновникът за Вашето бързо заспиване.

Силното влияние на докосването в любовната връзка

Любовта и докосването са неразривно свързани. Но доста често партньорите пропускат тези малки жестове, които поддържат всяка връзка, като допира на ръката, нежното погалване на лицето и страстните докосвания по цялото тяло по време на любовната игра. Ежедневният стрес убива желанието за близост с партньора ни и ни отнема привилегията да вкусим от магията на докосването.

Върнете на Вашата връзка магията на нежното, бавно, стимулиращо докосване, което трябва да бъде усетено от всеки един от нас. Ето защо трябва да го направите:

Връзката ще Ви носи по-голямо удоволствие, а Вие ще имате по-голям интерес да я запазите жива.
Докосването има силата да стимулира укрепването на връзката. Партньорите, които ежедневно споделят поне няколко любовни и укоражаващи докосвания, имат по-голям интерес да работят за просперитета на връзката си, своевременно да решават проблемите си и открито да споделят своите чувства.

Близки отношения с партньора. 
Кой не би искал да се чувства обичан и специален? Кой не би искал да има до себе си близка личност, с която може да сподели всичко? Само един малък допир може да ни даде това чувство и да ни свърже с партньора ни на ново, по-възвишено ниво. Докато сексуалният контакт изразява сексуалните чувства, несексуалната комуникация изразява любов, грижа и привързаност.

Добра комуникация с пратньора.
Физическият контакт е един от езиците за комуникация и някои хора говорят по-добре и по-силно от други. Докосването може да изрази най-дълбоките ни чувства, които думите не успяват да изразят. Вероятно по-лесно ще получите извинението на вашия партньор, ако държите ръката му, докато произнасяте трудното "Извинявай". Предполагаме, че по-силно ще Ви докоснат думите "Обичам те", ако докато ги изрича, леко прокарва пръсти по лицето ви. Не забравяйте, че комуникацията не се състои само от думи.

Докосването подобрява любовната игра.
Представете си полов акт, който не започва с вълнуващи докосвания. Не можете, нали? Сексуалната възбуда нараства и вследствие докосванията, които си разменяме. Не дръжте ръцете си пасивни и ги активирайте максимално за горещата увертюра.

Усещате ли понякага как всички около Вас живеят все едно затворени в балони? Хората стават затворени и дистанциран Не позволявайте на съвременните технологии и динамичния живот да Ви отнемат незаменимото удоволствие, което може да Ви донесе прекия контакт с другия - докосването, допира, прегръдката, милувката...

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign