Дубровник: Перлата на Адриатика


Защо почивка в Дубровник? За да разгледате един от най-добре запазените древни градове в света, разбира се! Впечатляващо място с крепостни стении, разположени около павиран с мрамор площад, стръмни калдаръмени улици, църкви, дворци и музеи. Градът се намира в най-южната част на Хърватска, на самия край на Дубровнишкия провлак, и е световноизвестен туристически център. Затова не случайно е наричан "Перлата на Адриатика". Старата му част е в списъка на UNESCO за паметници на световното културно наследство.

Най-силният сезон за Дубровник е летният, през месеците юли и август, когато градът буквално е окупиран от туристи, предимно от почиващи италианци. Ако си падате по шумни курорти с всевъзможни веселби и развлечения, това е подходящият период за Вас. По улиците гъмжи от хора, на отделни места се организират своеобразни празненаства с огньове и "средновековни" шутове. Единственият недостатък е, че трудно с намират места в ресторантите и баровете. За съжаление, малко от собствениците на заведенията предлагат резервации, понеже чакащите клиенти са изключиетлно много. Но ако предпочитате да се насладите спокойно на отпуската си - изберетее не толкова натоварените месеци. Май, юни и септември са по-тихи, а времето и морето са достатъчно топли за плаж и водни развлечения.

Архитектурата на стария град и фасадите на сградите са достойни за възхищение. Много от тях бяха разрушени от бомбандировките на югославската армия по време на войната за независимост на Хърватска през 1991-1992г. Благодарение на организираните от UNESCO активни реконструкции, повечето постройки са възстановени до предишния им блясък. Така че ще можете да се насладите на изящните средновековни здания.
Не пропускайте да се разходите около вековните градски стени. Те предлагат невероятни гледки към старинния град и околностите. Импозантният доминикански манастир, разположен на североизток, си заслужава да бъде видян. Запазената средновековна атмосфера ще Ви върне векове назад.

Друга туристическа атракция е Плаца - прекрасен пешеходен булевард, с множество забележителности. Една от най-впечатляващите е италианската барокова църква "Сент Влайс".
Афишът на Дубровник е изпъстрен със събития, които не бихте могли да видите на друго място. Не бива да пропускате едно от 100-те дневни представления на венецианските танцьори в стария град. Така ще добиете известна представа за част от Дубровнишкия фестивал. Той е най-голямото културно събитие в града. Започва в средата на юли и продължава до средата на август.
Имате повече свободно време? Най-добре е да разгледате близкия до Дубровник остров Локрм. Вземете ферибота от пристанището - той пътува на всеки 10 минути. На острова има много живописни скалисти брегове, подходящи за слънчеви бани. Включително и нудистки плаж.
Ако предпочитате да разгледате повече забележителности, вместо да се припичате на слънце, вземете лодка от пристанището и отидете на екскурзия до остров Елафити, който се намира на североизток от Дубровник. Там ще видите интересни исторически забележителности и ще се насладите на маслинови горички, сенчести борове и ароматни овощни градини. Чудесен начин да избягате от горещините.
На почитателите на сатринната архитектура препоръчваме някогашното селище на илирити - Кавтат. То се простира около красивото пристанище и е само на 20 километра от Дубровник. Най-атрактивни са францисканският манастир и натруфеният мавзолей на местна легендарна фамилия.

Ако сте взели на почивката в Дубровник и децата си, заведете ги в прословутия аквариум на форт Сейнт Джон (работи от понеделник до събота, от 10 до 16 часа. Билетите се продават на място).
Когато се уморите от разходки из приказния Дубровник и решите, че е време за хапване, опитайте морската храна. Тя е изключителна! Че как иначе, нали се намирате на брега на Адриатическо море. Ако не си падате по морски дарове, Ви препоръчваме да пробвате местната шунка и сирене. Макаронените изделия ще Ви изненадат с необичайни, но традиционни за хърватската кухня варианти за приготвяне. Както навсякъде по света, и тук ще намерите пица. Тя си остава най-предпочитаната храна не само заради вкусовите си качества, но и защото е най-евтина.
Местната кухня определено е хранителна. Ястията съдържат много месо - варено, печено, пържено. Специалитет са пълнените наденички със зеле. Виното е омайно, но Ви препоръчваме хърватската блага ракия.

След вечеря подходяща за десерт е прекрасната гледка към морето от терасата на морския клуб "Наутика". Спокойна вечер може да прекарате и в откритото дубровнишко кино "Кумечица" в квартал Лапард.
Предпочитате дискотеките? Те са пълни още от 22 часа. Най-популярната е Sun City Disco. Намира се точно до международната автогара. Техно-феновете могат да повървят надолу по улицата, на около 200 метра се намира Divine Folie в квартала Бабинкук.
Време е вече да купите подаръци от красивия Дубровник? Сложната, плетена на една кука дантела, е националната гордост на майсторките на Хърватска. Ще я намерите по малките занаятчийски работилнички в старата част на града. Други традиционнни занаяти са резбарството, вълнените и кожените изделия, тъканите килими, грънчарството и ювелирното изкуство. Много приличат на българските, но мотивите са различни.
Докато се разхождате из старинните калдаръчени улички на вековния град, спомнете си възклицанието на ирландския драматург Джордж Бърнард Шоу: "Този, който търси Рая на Земята, трябва да посети Дубровник". Вие се намирате в Рая - насладете му се!


Прочетено за Вас от: Списание Story

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign