Китайски масаж: Едно докосване от Изтока


Китайският масаж спада към лечебните практики, тъй като изцяло е усъвършенстван от китайската медицина. Техниките и вариантите на масажа се изучават в над 1000 школи, като се отстоява принципа - лечение на болния, а не на болестта. Основното при китайския масаж е балансирането на енергията ЧИ чрез биологично активни точки, свързани с нашите органи и разделящи се на кухи и плътни. Третирането на точките става в дена линия, наречена "енергиен канал".

Основните начини са 6:
галещи техники, триещи и разтриващи техники, натискови размачкващи техники, ударни техники
разтърсване и мачкане с активни движения.
Видовете техники и похвати при терапия са различни, и умелото им съчетаване с отделите на работещите ръце на масажиста постигат гама от над 120 вида техники, изпълнявани с пръсти, длани, предмишница, лакти и др. Усещанията в пациента са от силно към слабо, от слабо към силно, както и задружния ефект, коойто не предизвиква неприятни усещания леко - силно - леко. Търси се ефекта на замъгляване на болката или неприятното усещане. Важна част от процедурата е поддържането на ритъм на пациента. ритмичните движения наподобяват тангото, умерените - ритъм на валс, а бързите - рок-н-рол и самба. Основната задача е балансиране на напрежението - като ляво лекува дясно, горна част лекува долна, предно лекува задно и в обратен ред.

Изпълнението на масажа се среща в 3 варианта: седеж, легнал и страничен лег. Поредността на третираните зони е в зависимост от насочеността на лечението. Китайският масаж, освен механични движения с ръце, използва и убождане със затопляне, вендузи, както и природни фактори - слънце, вода, въздух, дихателни упражнения и др.
Използва се при всякакъв вид заболявания на вегетативната нервна система, централна нервна система или вирусни инфекции и застойни процеси, които причиняват студени и горещи болести в човешкото тяло.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign