Митология на ароматите: Ирис (Перуника)


Ароматната перуника е като жива скулптура, която удивява със своята хармоничност. В нейната усременост нагоре се вижда и силно желание за надмощие, и крехка нежност. Ирисът е универсално цвете, той може да се подари и на любимата жена, и на млада девойка, букет от перуники спокойно може да се поднесе и на мъж.

В Япония това цвете се счита за символ на воинския дух, вероятно защото изправените му листа напомнят мечове. В Древен Египет е символизирал красноречието, а според християнските традиции той олицетворява Христовите страдания и затова често се отглежда в манастирите.


Ирида или Ирис, което на гръцки означава "небесна дъга". Ирида е богинята на дъгата. Тя била дъщеря на бог Тавмант и океанидата Електра, сестра на харпиите и понякога се явява съпруга на Зефир. Ирида е изобразявана като прекрасна девойка с дъргоцветни шафранени крила. Богинята Хера, като владетелка на въздушната влага била нейна главна господарка. Ирида безропотно изпълнявала задачите, които й възлагалат. Така както дъгата се простира от небето до зебята, така и Ирида била посредница между боговете и хората. Именно тя, по заповед на Зевс, съобщава на троянците за готвещата се атака на ахейците. При нея винаги имало златна чаша за вода, която Ирида наливала от подземната река Стикс, вода в която са се клели боговете. Тази вода тя давала на облаците и те с дъждовете си напоявали земята. Така се осъществявала връзката между трите свята - богове, хора и подземно царство. Ирида, вестителката на Хера, съпровождала душите на жените в царството на мъртвите, също като Хермес, вестителят на Зевс, душите на мъжете. На богинята Ирида е посветено цветето ирис.

Може би ще Ви бъде интересно да прочетете и: Легенди за красивите пролетни цветя

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign