Флорални мотиви в обзавеждането: Уют и добро настроение за дома


Флоралните мотиви в интериора задават определен тон на настроение - даряват с усещане за уют, спокойствие и радост. Цветята са подарък от природата, които много рядко могат да развалят общия облик на интериора, дори и когато са използвани в голямо количество. На мода са както скромните рисунки на диворастящи цветя, така и десените на вечно популярните рози. Дизайнерите разделят флоралните мотиви на малки, средни и големи.

Флоралните мотиви в обзавеждането изглеждат ефектно във всички стаи: спалня, гостна, столова, кухня и дори баня. Освен това решението да украсите жилищните помещения с цветни принтове има и друго преимущество - подобен ход отвлича вниманието от някои недостатъци на интериора.

Ако сте решили да придадете нов облик на мебелите с помощта на флоралните принтове, следва да отчетете общия стил, в който е изпълнен целия интериор на жилището. Дребничките цветенца се асоциират с провинциалния стил кънтри. Особено актуална в подобна обстановка е изображението на растение, представено посредством типични фолклорни мотиви. Ако сте се спрели на тази стилистика, имайте предвид, че тя най-добре се съчетава с мебели, изработени от груба дървесина.

Любителите на антиките ще оценят Викторианския стил. Мотивите, характерни за този период подчертават по ненатрапчив начин класическата, макар и старомодна (според някои) атмосфера.

В съвременния интериор флоралните мотиви присъстват в минимално количество, но затова пък компенсират с буйство на цветовете и с размери. Най-често се срещат големи цветя, разположени като пано на стената, килимите или тапицерия с подобен десен.

Обикновено флоралните принтове не се разпръскват из цялата стая, а само на определени места. Добрият вкус повелява цветът на избрания мотив да се повтаря в други елементи на декора. Прекалено голямото количество цветни принтове прави интериора натрапчиво пъстър и нехармоничен.


Последните модни тенденции в областта диктуват линията на съчетание - райета и флорални мотиви в едни и същи цветове. Можете да се спрете обаче и на доброто старо течение - комбинирането на идентични десени при завесите и тапицерията.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign