На върха на света: Обсерватория "Сфинкс" в швейцарските Алпи


Ако на картата трябва да откриете най-приказната страна, много хора ще погледнат към Швейцария. Наскоро Ви показахме бялата красота на Монблан, но сега следва една алпийска приказка - това е най-емблематичната асоциация, здраво вкоренена в съзнанието ни, защото в планината живее не само лилавата крава Милка, а защото там съществува и едно прекрасно място, на което може да се почувствате на върха на света. Това е обсерваторията "Сфинкс", построена в швейцарските Алпи на надморска височина от 3 751 м.

Дълго време обсерваторията привлича вниманието изключително на учени. Тук успешно са провеждани изследвания в различни области на науката като метеорология, астрономия, глациология, физиология, а също така и изучаване на радиацията и космическите лъчи. За целогодишен достъп до обсерваторията се използва влак, с който може да се достигне до подножието на върха, а също така и специален асансьор, който е построен преди 100 години. Шахтата на необичайния асансьор е издълбана в скалите. По-късно, през 1937 година била построена и самата обсерватория "Сфинкс", в която се помещават учените. Преди това те трябвало да живеят при много тежки условия и да спят във временни постройки.

Днес обсерватория "Сфинкс" е едно от любимите туристически места. Независимо от факта, че пътят до върха от най-близкия град Берн отнема около 4 часа, желаещите да посетят "върха на света" са много и то през цялата година. Докато се изкачват с асансьора, посетителите могат да използват малка площадка за наблюдение, която предлага прекрасен изглед към ледника Great Aletsah, заснежените планински върхове и зелената долина в подножието. Можете да погледнете също така и през телескопа, монтиран под купола на обсерваторията.
Въпреки, че обсерваторията изглежда малка, вътре има всичко необходимо за нормален живот. Учените работят в четири лаборатории, павилион за изучаване на космическите лъчи, работилници. Има също така библиотека, кухня, хол и десет спални с бани - всичко, което може да осигури комфортна среда за живеене и провеждане на научни експерименти.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign