Любопитни факти и предания за днешния Андреев ден


Преданията, достигнали до нас, раказват, че някога св. Андрей Първозвани живеел самотно като постник в една пещера, намираща се близо до манастир. В гората често се срещали мечки, привлечени от манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечка, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката, поради което се нарича още Мечкин ден, а самият светец се почита като господар на животното.
Св. ап. Андрей се нарича Първозвани, тъй като пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христос. От ранни години жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Иисус, казал: "Ето Агнецът Божий!" Като чул тези думи, Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с Него целия ден.

На днешния ден празнуват Андрей, Андриан, Андре/я, Андриан/а,Андрю Първан/ка, Пръвка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.
Честито на всички именници - с пожелание за здраве, късмет и любов!

Смята се, че от днешния ден нататък денят започва да нараства с едно просено зърно. Обредните храни са леща, боб, царевица, нахут и др., които символизират плодородието и нарастването на посевите. Разрешава се вино.

Днешният ден е празник и на невестите, очаквайки благоволението на съдбата - да нарастват като деня и семената, да забременяват, да раждат здрави и хубави деца.

На Свети Андрей не се работи къщна работа. Не бива и да се пере.

Фазата на луната на 30 ноември 2012 петък е Намяляваща Полупълна.
Настоящата лунна фаза е от 2012-11-28 16:47 до 2012-12-06 17:32.
Луната е в зодиакален знак Близнаци.
Когато Луната е в Близнаци, са характерни бързата смяна на настроенията, подвижност, общителност, активност, увеличава се скоростта на мислене, суета, желание да се заемете с няколко неща наведнъж.
Емоциите през тези дни са много променливи.
Хубаво е през този период да се занимавате с интелектуална работа, търсене, натрупване и обработка на информация, кратки пътувания, преговори. Може да се сключват краткосрочни сделки, да се купуват книги, вестници, списания, а също всякакви дреболии, които няма да се използват продължително време.
Полезно е да се правят физически упражнения за гъвкавост на раменете и ръцете, особено на чист въздух.
Сега е моментът да обсъдите семейните отношения, да напишите писма до близките си. Най-добре ще си почините и повеселите в компанията на приятели.
В тялото се активира обмяната на веществата и дишането. Не се препоръчват хирургична намеса в областта на раменете, ръцете, китките, белите дробове, бронхите. Избягвайте задушните, замърсени помещения.

Материалът за Луната е взет от http://fazinalunata.com

Вижте още: Лунен съновник и Легенди за виното

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign