Илюзорните свойства на цветовете в интериорния дизайн


Различните цветове, техните многобройни нюанси, наситеност, яркост, и съчетанията помежду им, са способни да "излъжат" очите ни. Някои цветове и техники на осветление могат напълно да преобразят както обема, така и линиите на помещението.


Техники

Използвайки само две композиционни средства : "тъмно-светло" и "хоризонтално-вертикално" можете да промените конфигурацията на стаята до неузнаваемост. Опитайте, като начало, да експериментирате върху хартия, казано с други думи - нарисувайте желания от вас дизайн.

Запомнете следните, изключително прости, правила: тъмното "смалява" и "утежнява", светлото - "разширява" и "олекотява". Вертикалите "издължават", хоризонталите "разтягат" и намаляват височината. Прилагайки дори само тези простички правила, вие ще можете да трансформирате високата стая в ниска, малката в голяма, и т.н.

Илюзорното въздействие на цветовете е и явление с психологически характер, но в дадения случай ние имаме предвид влиянието на цветовете върху емоционалното състояние. В тази област всичко е много субективно. Въздействието на този или онзи цвят не е еднакво при всеки човек.Могат да се разделят три степени на влияние - физиологично, символично и асоциативно.

* Физологичното обикновено се "илюстрира" чрез примера на двата цвята: червено и зелено.
Червеното е активен цвят, възбуждащ нервната система, ускоряващ процесите на жизнеспособност и деятелност. В големи количества обаче измаря и води до раздразнение.
Зеленото, напротив, е пасивен цвят, оказващ противоположно действие.

Багрите, които считаме за "топли" и "студени" също илюстрират силата на психологическото въздействие на цветовете на ниво физиология. В сиво-синьо помещение ние изпитваме хлад, а в оранжево - топлина.

* Както вече споменахме по-горе, освен влиянието върху нервната система съществуват и други. Асоциативното влияние е лично ваше възприятие на този или онзи цвят или пък на цветосъчетания. Счита се например, че розовото е цветът на нежността и радостта, особено в съчетание с бяло. 

При някои хора обаче, точно това съчетание предизвиква неприязън. Трудно е да се обясни с какво точно е свързано това, но при всички случаи се дължи на неприятна случка, отдавна забравен лош спомен. 

Да вземем например кафявото - у редица хора асоциацията при вида на този цвят е нещо натурално - земя, кора на дърво, чувство за сигурност и т.н.; у други - шоколад, какао, кафе, усещане за нещо глезещо сетивата; при трети обаче, асоциацията с кафявото далеч не е толкова приятна...
Възможно е вие също да имате някакви нестандартни цветови асоциации. Обезателно се опитайте да ги анализирате. Все пак става дума за вашия личен комфорт и душевно здраве

* Съществува още и т.нар. символика - проява на културни и религиозни традиции у различните народи. Например пурпурното (червено с лилаво) се счита от европейците за "царски" цвят, особгено в съчетание със златисто. Но същото специфично лилаво, в съчетание с черно, в някои държава означава национален траур. Ако попитате някого "защо е така" (в смисъл защо точно тази цветова комбинация), ще ви отговорят "така е прието".

Няма смисъл да се борите с вече установената цветова символика и да оформяте помещението в "мрачни тонове". Надали ще се чувствате комфортно.

Портокалово настроение: оранжевият цвят в дизайна на интериора

Малките тайни на фън шуй, които ще ни накарат да се чувстваме по-добре вкъщи

Домът, който ни прави по-щастливи

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign